#
#
طراحی لوگوتایپ فارسی بر پایه گنج خوشنویسی ایرانی و اسلامی

شیک و حرفه‌ای‌شو میخوای؟

طراحی لوگو فارسی
طراحی لوگوتایپ فارسی
طراحی لوگو اسم فارسی

طراحی لوگوتایپ فارسی بر پایه گنج خوشنویسی ایرانی و اسلامی

مقاله را خوانده‌اید

امروزه و با گسترش رقابت بین کالاها و خدمات و نیاز به معرفی، دیده شدن و شناساندن آن‌ها به مخاطبان، داشتن یک لوگوی خوب برای ایجاد هویت و تمایز تبدیل به یک ضرورت و امری اجتناب ناپذیر شده است. در ایران نیز با توجه به فرهنگ و زبان مورد استفاده در جامعه، طراحی لوگو فارسی برای برندها، فعالیت‌ها و کسب و کارهای داخلی به جهت ارتباط مؤثر و بهتر با مشتریان خود، اهمیت بالایی پیدا می‌کند.
لوگو تایپ یا لوگوی نوشتاری که در فارسی به آن نشانه نوشته می‌گویند از انواع سبک‌های طراحی لوگو محسوب شده که بر اساس حروف نام و عنوان برند طراحی می‌شود. با توجه به مزیت‌های لوگوتایپ، بهره بردن از یک لوگوتایپ فارسی خوب و حرفه‌ای امتیاز ویژه ای محسوب می شود اما این در صورتی است که طراحی لوگو تایپ فارسی که امری کاملا تخصصی است، به دست طراح کار بلد آن انجام شود.
به همین خاطر در این مقاله قصد داریم به بررسی طراحی لوگوتایپ فارسی پرداخته و ویژگی‌ها و موارد کاربرد آن را شرح دهیم.

پیشینه طراحی لوگوتایپ فارسی در ایران

با وجود این که طراحی لوگوتایپ به تعریف و مفهوم امروزی آن با ورود آکادمیک طراحی گرافیک غربی به ایران شروع به رشد کرده و از حدود دهه چهل شمسی به بعد استفاده از لوگوتایپ فارسی در صنایع، محصولات، فیلم‌ها و غیره رواج پیدا کرد اما اگر از تعریف دقیق و کاربرد امروزی آن صرف نظر کنیم، می‌توان شروع طراحی لوگوتایپ فارسی را با ظهور و رشد خوشنویسی در تمدن اسلامی، همزمان دانست. چرا که در آثار خوشنویسی اسلامی (عربی و فارسی) طرح‌هایی وجود دارد که اگر آن‌ها را به عنوان لوگوتایپ‌های امروزی عرضه کنیم، جزء اصولی‌ترین و حرفه‌ای‌ترین آثار امروز قرار می‌گیرد که کمتر طراحی قادر به خلق نمونه‌هایی نظیر آن خواهد بود!

لوگوتایپ فارسی - ارزش گرافیکی بالای آثار خوشنویسی از نظر طراحی لوگوتایپ
ارزش گرافیکی بالای آثار خوشنویسی از نظر طراحی لوگوتایپ

شیگئو فوکودا (Shigeo Fukuda) نابغه طراحی گرافیک ژاپن و جهان پس از سفر به اصفهان و دیدن خطوط کوفی بنایی (مثل تصویر بالا که جلوتر به شرح آن‌ها پرداخته‌ایم) روی آثار معماری در مصاحبه‌ای می گوید:
«من به این باور رسیدم که مبحث “نگاتیو و پوزتیو” را آقای روبین (Edgar Rubin روانشناس متولد 1886 میلادی و صاحب نظریه شکل-زمینه) نبوده که پایه گذاری کرده بلکه ایرانیان بعد از اسلام بودند که منشا تفکر این ویژگی بودند و این موضوع مرا بسیار متعجب کرد و باید اذعان کنم که بیش از این که تاثیر بگیرم متعجب شدم که هنرمندان ایرانی کارهایی را که من الان انجام می‌دهم قرن ها پیش انجام داده‌اند» و در ادامه اظهار می‌کند که «از این به بعد از چیزهایی که در اصفهان دیدم در آثارم بهره خواهم گرفت و در برگشت به ژاپن به همه می‌گویم که چنین کالیگرافی‌هایی در ایران وجود دارد.»

لوگوتایپ فارسی - شیگئو فوکودا طراح گرافیک مشهور دنیا که از دیدن خطوط بنایی متحیر گردید
شیگئو فوکودا طراح گرافیک مشهور دنیا که از دیدن خطوط بنایی متحیر گردید

گنج خوشنویسی ایرانی و اسلامی، توان بالقوه طراحی تایپوگرافی فارسی

در تعریفی ساده اگر بخواهیم تایپوگرافی را تعریف کنیم، در واقع نوعی حساسیت بخشیدن به حروف و توجه به وجه تصویری آنهاست که موجب درک و انتقال بهتر مفاهیم و بهتر خوانده شدن کلمه، عبارت یا متن مورد نظر می‌شود. طراحی لوگوتایپ و نشان‌های نوشتاری نیز در حیطه تایپوگرافی به حساب می‌آید. از آنجا که طراحی تایپوگرافی فارسی و نیز طراحی لوگوتایپ فارسی بر پشتوانه گنجینه عظیم خوشنویسی اسلامی استوار است (و طراحی نشانه نوشته‌های فارسی بدون شناخت و آگاهی از این پشتوانه مانند ساختن خانه بر روی آب بوده و یا پوشاندن لباس نوزاد بر تن انسانی بالغ است که مضحکه عام و خاص می‌شود و جلوتر به آن خواهیم پرداخت) برای طراحی لوگو فارسی لازم است که ابتدا به بررسی این گنجینه پرداخته و با جایگاه، ظرافت‌ها و ظرفیت‌های آن آشنا شویم.

منظور از هنر اسلامی و خوشنویسی اسلامی چیست؟

مجموعه آثار هنری‌ای که بعد از ظهور پیامبر اسلام (ص) تمدن‌های بزرگ زمان خود از مصر، چین و ایران را تحت الشعاع خود قرار داد، هنر اسلامی می‌خوانند. این مجموعه محوری عمده و ویژه دارد و آن هنر خوشنویسی اسلامی است. فیلیپ بامبرو (Philip Bamborough) نویسنده کتاب گنجینه هنر اسلامی (Treasures of Islam) اشاره می‌کند:
«بدون درک اهمیت مجزای خوشنویسی در اسلام، هنر اسلامی به خوبی شناخته نمی‌شود. بنابرین خوشنویسی به واقع یکی از گنج‌های اسلام است.»

قدرت بصری و گرافیکی بالای خوشنویسی یا همان کالیگرافی اسلامی

در میان خطوط سه گانه مهم در تمدن‌های بزرگ، از خط لاتین، چینی و خط عربی، خطوط اسلامی از ویژگی‌ها و ارزش‌های بصری فوق العاده‌ای برخوردار است که نگاه مستشرقین، هنرمندان و نیز طراحان گرافیک سایر ملل را به خود معطوف داشته است.
آلن لوکرنگ (Alain Le Quernec) طراح فرانسوی و استاد طراحی گرافیک در دانشگاه بریزوکس و از اعضای اتحادیه بین المللی گرافیک و برنده جوایز متعدد بین المللی در حوزه گرافیک از جمله جایزه دوسالانه زنبور طلایی مسکو می‌گوید: «وقتی می‌گویم کالیگرافی، به کالیگرافی اسلامی فکر می‌کنم نه به کالیگرافی غرب که قابل مقایسه با آن نیست.»
آرماندو میلانی (Armando Milani) طراح ایتالیایی نیز که از اعضای اتحادیه بین المللی گرافیک و استاد دانشگاه‌های معتبر دنیا و برنده جوایز متعدد بین المللی در حوزه گرافیک است می‌گوید: «در اروپا و آمریکا ما خوشنویسی زیبای شما ایرانی‌ها را که گاه به تنهایی حلال مشکل طراحی یک صفحه است نداریم.»

خوشنویسی اسلامی، عربی یا ایرانی؟ کدام یک؟

فارق از بحث‌ها و جدل‌هایی که در این زمینه انجام می‌شود، آن چه مسلم است ایرانیان حضور و نقش فعالی در شکل گیری حرکت و جریان‌های علمی تمدن اسلامی داشتند و به دلیل زبان عربی حاکم بر جامعه نمی توان مبدأ پیدایش آن‌ها را صرفا عربی دانست. چرا که عربی زبان روز بوده و دانشمندان ایرانی نیز کتب خود را به همان زبان می‌نوشتند. از همان اوایل دوره اسلامی که ایرانیان زیادی در شهر کوفه (نزدیک تیسفون) به عنوان یک مرکز فرهنگی و دانشگاهی سکنی گزیده و خط رایج در این شهر به خط کوفی شهرت پیدا کرده بود تا زمانی که ابوعلی محمد بن فارسی معروف به ابن مقله وزیر ایرانی خلفای عباسی اقلام سته (خطوط شش گانه) را نظام بخشید تا پیدایش خط نستعلیق، عروس خطوط اسلامی توسط خوشنویسان ایرانی، نقش ایرانیان در شکل گیری خطوط اسلامی چشمگیر بوده است.

بررسی خطوط اسلامی و تحلیل آن به جهت تایپوگرافی و طراحی انواع لوگو نوشتاری یا لوگو تایپ فارسی

خوشنویسی اسلامی و ایرانی که به باور بسیاری از هنرمندان شرقی و غربی، زیباترین و برجسته‌ترین هنر ایران و جهان اسلام، بعد و حتی قبل از معماری، به شمار می‌رود! قابلیت‌های خارق العاده‌ای را برای طراحی تایپوگرافی، نشانه نوشته و لوگوتایپ فارسی قرار می‌دهد. تنوع فرم، طرح و ترکیب‌بندی خطوط با حس‌آمیزی و بیان‌های متفاوت، وجود مفردات متنوع، وجود انواع اتصالات حروف و ترکیبات مختلف آن‌ها، وجود انواع کشیدگی‌ها در جهات افقی و عمودی، ضخامت‌های متغیر حروف و خطوط، قوس‌ها و پیچیدگی‌های متنوع در حروف، اعراب و انواع شکل‌های تزئینی و امکان ترکیب حروف با تزئینات و شکل‌های هندسی، شیب‌های متفاوت هر خط و قابلیت روی هم سوار شدن حروف و کلمات در بعضی خطوط، امکان داخل شدن حروف در همدیگر یا روی هم قرار گرفتن آن‌ها و… موارد بسیار دیگر از جمله این قابلیت‌ها است. لذا کسانی که به دنبال فونت فارسی برای لوگو می‌گردند نیز کافیست کمی در این گنجینه جست و جو کنند.

لوگوتایپ فارسی - تنوع چشمگیر حرف نون در شکسته نستعلیق و اتصال لا در خط ثلث
تنوع چشمگیر حرف «نون» در شکسته نستعلیق و اتصال «لا» در خط ثلث

بهره‌گیری از این خطوط توسط طراحان گرافیک ایرانی می‌تواند به صورت مستقیم و با حفظ روحیه سنتی و خوشنویسانه خط انجام شده، یا خطوط در طراحی استیلیزه (ساده و خلاصه) و هندسی بشوند، یا اینکه این خطوط در زمینه و گریدهای مختلف ترسیم شوند و یا روش‌های خلاقانه دیگر به کار گرفته شود. به هر صورت هر یک از این خطوط که به شیوه‌های مختلف طراحی، مبنای طراحی لوگوهای نوشتاری قرار بگیرند، می‌توانند ارزش‌ها، مفاهیم و بیان بصری متفاوتی ایجاد کنند که در عین زیبا بودن جوابگوی کاربردها و نیازهای روز باشند.
اکنون به بررسی و تحلیل هر یک از این خطوط با ذکر مثال‌هایی از نشانه‌ها و لوگوهای طراحی شده به کمک آن‌ها می‌پردازیم.

خط کوفی

خط کوفی که در عرف خوشنویسی، پنج قسمت آن سطح و یک قسمتش دور است را به شهر کوفه و شخص امیرالمؤمنین علی علیه السلام که طرفداران او نیز در این شهر بیشتر بودند، نسبت می‌دهند. خط کوفی اولیه بدون نقطه و ساده بود ولی به دلیل ضبط ساختارهای زبانی قرآن، اعراب و نقطه به آن اضافه شده و تکمیل گردید. اولین تغییرات در کوفی نیز توسط ابوالأسود دوئلی که از شاگردان امام علی علیه السلام بود صورت گرفت. خط کوفی اولیه که خطوط افقی ضخیم و خطوط عمودی کوتاه‌تر و اتصالات نازک دارد، گویی تجسم آیه 21 سوره حشر را نشان می دهد:
«اگر این قرآن را بر کوهی فرو فرستاده بودیم، بی شک آن را از ترس خداوند، خاکسار و فرو پاشیده می‌دیدی.»

لوگوتایپ فارسی - قرآن به خط کوفی اولیه به شیوه ابوالأسود دوئلی
قرآن به خط کوفی اولیه به شیوه ابوالأسود دوئلی

از خط کوفی تا سده پنجم هجری در کتابت قرآن استفاده می‌شد و بعد از آن در سر سوره‌ها و سرلوح‌ها بکار رفت ولی در معماری، سفالگری، سرامیک، سنگ و سایر هنرها مثل سکه در متن قرار داشته است. خط کوفی گوناگونی فراوانی دارد و به طور کلی به دو دسته کوفی مغربی و کوفی مشرقی تقسیمش می‌کنند:

الف) کوفی مغربی

خصوصیات ظاهری خط کوفی مغربی بر اساس پهنه جغرافیایی و سرزمینی آن متفاوت است، چرا که با تغییر پایتخت‌ها و یا ورود خط کوفی به سرزمینی جدید، خطوط شکل و ظاهری جدید پیدا می‌کردند. اصلاحات ابن مقله رواج و استعمال خط کوفی را از مشرق برانداخت ولی در مغرب مؤثر نبود. خط کوفی مغربی به چهار دسته زیر تقسیم می‌شود:
1-کوفی قیروانی (اندلسی، قرطبی، فاسی، مراکشی)
2-کوفی تونسی (منسوب به تونس)
3-کوفی جزائری (منسوب به الجزائر)
4-کوفی سودانی (منسوب به سودان)

لوگوتایپ فارسی - صفحه ای از قرآن به خط کوفی مغربی اندلسی
صفحه ای از قرآن به خط کوفی مغربی اندلسی
لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگوتایپ هایی با الهام از خط کوفی مغربی توسط مسعود نجابتی
طراحی لوگوتایپ‌هایی با الهام از خط کوفی مغربی توسط مسعود نجابتی

ب) کوفی مشرقی

که آن را به سه دسته تقسیم می‌کنند:
1-کوفی اصیل عربی (شامل مکی، مدنی، کوفی، بصری، شامی، مصری و…)
2-کوفی ایرانی (کوفی پیرآموز یا فیرآموز)
3-کوفی مختلط (شامل ایرانی و ترکیبی از عربی)

لوگوتایپ فارسی - خط کوفی پیرآموز به قلم غلام رضا راهپیما
خط کوفی پیرآموز به قلم غلام رضا راهپیما
لوگوتایپ فارسی - صفحه قرآن به شیوه کوفی ایرانی ساده (پیرآموز) قرن پنجم هجری
صفحه قرآن به شیوه کوفی ایرانی ساده (پیرآموز) قرن پنجم هجری
لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگوتایپ با الهام از خط کوفی مشرقی ایرانی
طراحی لوگوتایپ برای وبسایت فرهنگ فاطمی با الهام از خط کوفی مشرقی ایرانی

خط کوفی از نظر تقسیمات و کاربرد هم به سه دسته عمده تقسیم می‌گردد:

1-کوفی ساده (محرّر)

که اول شامل کوفی ساده خالص می‌شود که خالی از هر گونه تزئین است و نمونه‌های آن متعلق به قرن اول هجری می‌باشد و دوم نیز کوفی ساده ایرانی که بو و رنگی از تزئین دارد و این شیوه پس از تحولات زیاد منشاء پیدایش خطوط خاص ایرانی می‌شود.

لوگوتایپ فارسی - صفحه قرآن به شیوه کوفی ساده قرن اول هجری
صفحه قرآن به شیوه کوفی ساده قرن اول هجری
لوگوتایپ فارسی - صفحه قرآن به شیوه کوفی ایرانی ساده قرن چهارم هجری
صفحه قرآن به شیوه کوفی ایرانی ساده قرن چهارم هجری

2-کوفی تزئینی

کوفی تزئینی بر خلاف نوع ساده آن که دارای اصول و قواعد معینی است، به جز رعایت حروف الفبا، تحت قواعد اساسی ثابت و معینی نمی‌باشد و اکثرا پیچیده و سخت خوانده می‌شود. در این خط با تزئینات هندسی و یا گل و برگ حروف را می‌آراستند و زمینه‌های خالی را با آن پر کرده و به آن نظم و ترتیب و قرینه سازی می‌دادند. کوفی تزئینی خود شامل شیوه‌های بسیاری است:

کوفی تزئینی مشجّر یا مشعّب

در سر خط‌های عمودی و آخر بعضی از حروف مثل «ن» و «د» شاخه شاخه شده است.

لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی مشجر زمان فاطمیان مصر
“بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی مشجر زمان فاطمیان مصر
لوگوتایپ فارسی - عبارت “...آمن بالله و الیوم...” به سبک کوفی تزئینی مشجّر از مسجد نائین اصفهان
عبارت “…آمن بالله و الیوم…” به سبک کوفی تزئینی مشجّر از مسجد نائین اصفهان
لوگوتایپ فارسی - کوفی تزئینی مشجّر از کتیبه مسجد حیدریه قزوین
کوفی تزئینی مشجّر از کتیبه مسجد حیدریه قزوین
لوگوتایپ فارسی - عبارت “السلطان المعظم شاهانشاه” به سبک کوفی تزئینی مشجّر دوره سلجوقی
عبارت “السلطان المعظم شاهانشاه” به سبک کوفی تزئینی مشجّر دوره سلجوقی
لوگوتایپ فارسی - سوره اخلاص به سبک کوفی تزئینی مشجّر که در آن برای حفظ قرینه سازی، الف هایی به “لام” و “الف” افزوده است
سوره اخلاص به سبک کوفی تزئینی مشجّر که در آن برای حفظ قرینه سازی، الف هایی به “لام” و “الف” افزوده است

کوفی تزئینی مورّق (برگ دار)

در آن فواصل بین حروف به وسیله شاخه‌ها و برگ‌ها پر شده است.

لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی مشجّر و مورّق دوره ممالیک چرکسی در مصر
“بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی مشجّر و مورّق دوره ممالیک چرکسی در مصر
لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی مشجّر و مورّق دوره ایّوبیان در مصر
“بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی مشجّر و مورّق دوره ایّوبیان در مصر
لوگوتایپ فارسی - عبارت “...الرحمن الرحیم کل نفس ذائقة الـ...” به سبک کوفی تزئینی مورّق با گره های ساده بر زمینه اسلیمی
عبارت “…الرحمن الرحیم کل نفس ذائقة الـ…” به سبک کوفی تزئینی مورّق با گره های ساده بر زمینه اسلیمی

کوفی تزئینی مُزهّر یا گل و برگ‌دار

فاصله بین حروف و کلمات با گل و برگ و شاخه بیشتری تزئین شده باشد.

لوگوتایپ فارسی - عبارت “...الّا الله فعسی...” به سبک کوفی تزئینی مزهّر، مقعّد و مورّق
عبارت “…الّا الله فعسی…” به سبک کوفی تزئینی مزهّر، مقعّد و مورّق

کوفی تزئینی مظفّر (ناخنک‌دار)

علاوه بر گل و برگ و شاخه در فواصل، در حرکات خطی نیز تزئینات مختصری دارد.

لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین” در بالا و “رأس الحکمة مخافة الله” در پایین به سبک کوفی مظفّر، مورّق و مزهّر
“بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین” در بالا و “رأس الحکمة مخافة الله” در پایین به سبک کوفی مظفّر، مورّق و مزهّر
لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی مشجّر، مقعّد، مورّق و مظفّر از قرآن های مغرب
“بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی مشجّر، مقعّد، مورّق و مظفّر از قرآن‌های مغرب

کوفی تزئینی معقّد (معشّق و متشابک)

افزون بر تزئینات ذکر شده قبلی، گره‌هایی به شکل‌های مختلف لا به لای خطوط قرار داده‌اند. از این رو نام‌های معقّد (گره‌دار)، معشق (پیچیده) و متشابک (شبکه‌ای) بر آن‌ها صدق می‌کند.

لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم سبک” به سبک کوفی تزئینی مشجّر، مقعّد و مورّق
“بسم الله الرحمن الرحیم سبک” به سبک کوفی تزئینی مشجّر، مقعّد و مورّق
لوگوتایپ فارسی - عبارت “...السلطان المعظم...” به سبک کوفی تزئینی مقعّد آمیخته با تزئینات دیگر
عبارت “…السلطان المعظم…” به سبک کوفی تزئینی مقعّد آمیخته با تزئینات دیگر

کوفی تزئینی مُوشّح (مصور و مزین)

در این نوع خط، نقاشی و تزئین در تمامی حرکات خطی، اتصالات، فاصله‌ها و زمینه‌ها دیده می‌شود. جنبه تزئینی و تصویری آن بر خود خط غلبه یافته و اغلب دیرخوانا یا ناخوانا است. گاهی هم خطوط و تزئینات و گره‌ها به صورت دو یا چند خط عمودی و افقی تقسیم و ترسیم شده‌اند.

لوگوتایپ فارسی - کوفی تزئینی موشّح از کتیبه پیر علمدار دامغان
کوفی تزئینی موشّح از کتیبه پیر علمدار دامغان
لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی موشّح از ایوانی در قصر الحمراء اندلس
“بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی موشّح از ایوانی در قصر الحمراء اندلس
لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی موشّح از دوره ممالیک چرکسی مصر
“بسم الله الرحمن الرحیم” به سبک کوفی تزئینی موشّح از دوره ممالیک چرکسی مصر
لوگوتایپ فارسی - عبارت “و ما ارسلناک الّا رحمة للعالمین” به سبک کوفی تزئینی موشّح از دوره ممالیک چرکسی مصر
عبارت “و ما ارسلناک الّا رحمة للعالمین” به سبک کوفی تزئینی موشّح از دوره ممالیک چرکسی مصر
لوگوتایپ فارسی - عبارت “ربنا إنك جامع الناس ليوم لا ريب فيه إن الله لا يخلف الميعاد” به سبک کوفی تزئینی موشّح از افغانستان
عبارت “ربنا إنك جامع الناس ليوم لا ريب فيه إن الله لا يخلف الميعاد” به سبک کوفی تزئینی موشّح از افغانستان
لوگوتایپ فارسی - عبارت “لا غالب الّا الله” به سبک کوفی تزئینی موشّح
عبارت “لا غالب الّا الله” به سبک کوفی تزئینی موشّح
لوگوتایپ فارسی - عبارت “ثلاثه تحصن الملک الرأفة و العدل و الجود” به سبک کوفی تزئینی موشّح
عبارت “ثلاثه تحصن الملک الرأفة و العدل و الجود” به سبک کوفی تزئینی موشّح

طرح‌هایی به خط کوفی تزئینی در گذشته اما در ردیف بهترین نمونه‌های لوگوتایپ و لوگوهای نوشتاری امروز

تصویر زیر که توسط نگارنده بازسازی شده است، یکی از زیباترین و خلاقانه‌ترین آثار به خط کوفی تزئینی موشّح است که می توان آن را از منظر طراحی لوگوهای نوشتاری و لوگوتایپ‌های فارسی در زمره بهترین‌ها قرار داد. در این اثر نام “محمد” صلی الله و علیه و آله به صورت دوار هشت بار تکرار شده است به طوری که یک ستاره هشت پر کند و یک ستاره هشت پر تند را (در اصطلاح هنر گره چینی که با زوایای تند و کند نامیده می‌شود) به زیبایی از فرم خود حروف ایجاد کرده است. بین فرم دایره و ستاره هشت نیز ارتباط و معنای مقدسی برقرار است. در معماری برای سوار کردن گنبد دوار روی دیواره‌های صاف و مربع شکل از شیوه رسمی‌بندی استفاده می‌کنند. به طور خلاصه، مربع که نماد زمین و خاک است در چرخش تبدیل به ستاره هشت پر شده و راه رسیدن به گنبد (دایره به نماد آسمان و معنویت) را میسر می‌سازد.

لوگوتایپ فارسی - طرحی قدیمی به سبک کوفی تزئینی موشّح اما در ردیف بهترین نمونه های طراحی لوگوهای نوشتاری امروزی
طرحی قدیمی به سبک کوفی تزئینی موشّح اما در ردیف بهترین نمونه های طراحی لوگوهای نوشتاری امروزی

سایر تصاویر زیر نیز که بیشتر آن‌ها متعلق به گنبد سلطانیه زنجان است، نمونه‌های دیگری از آثار زیبا و خلاقانه طراحی شده منطبق بر اصول حرفه‌ای تایپوگرافی و طراحی لوگو و لوگوتایپ در امروزه است.

لوگوتایپ فارسی - طراحی نام محمد (ص) به خط کوفی تزئینی با پنج بار تکرار در قالب ستاره ده پر از گنبد سلطانیه زنجان
طراحی نام محمد (ص) به خط کوفی تزئینی با پنج بار تکرار در قالب ستاره ده پر از گنبد سلطانیه زنجان
لوگوتایپ فارسی - طراحی نام محمد (ص) و علی (ع) به خط کوفی تزئینی با پنج بار تکرار در قالب ستاره ده پر از گنبد سلطانیه زنجان
طراحی نام محمد (ص) و علی (ع) به خط کوفی تزئینی با پنج بار تکرار در قالب ستاره ده پر از گنبد سلطانیه زنجان
لوگوتایپ فارسی - طراحی نام محمد (ص) به خط کوفی تزئینی به شکل ستاره پنج پر که امروزه می توان آن را به عنوان یک نمونه حرفه‌ای طراحی لوگوتایپ به شمار آورد
طراحی نام محمد (ص) به خط کوفی تزئینی به شکل ستاره پنج پر که امروزه می توان آن را به عنوان یک نمونه حرفه‌ای طراحی لوگوتایپ به شمار آورد
لوگوتایپ فارسی - عبارت “العلم نعلم الشرف” به خط کوفی تزئینی و به شکل دایره
عبارت “العلم نعلم الشرف” به خط کوفی تزئینی و به شکل دایره

طراحی لوگو تایپ با استفاده از خط کوفی تزئینی

یکی از ویژگی‌های بارز خط و خوشنویسی اسلامی در استفاده تزئینی از آن است که به کرات در انواع مختلف هنرها و صنایع دستی مانند کنده‌کاری روی چوب، فلزکاری، گچکاری، کتابت، منسوجات، کاشی، ظروف سفالی و… به عنوان جزء مکمل استفاده شده است و به عبارتی دیگر خوشنویسی اسلامی پتانسیل و توان بالایی برای استفاده تصویری و گرافیکی از خط دارد. خط کوفی نیز که از متنوع‌ترین خطوط در خوشنویسی اسلامی است، بخصوص در نوع تزئینی آن، جلوه‌گاه این توانایی شده است. در طراحی لوگوتایپ راضیه و نیز طراحی لوگوتایپ صنایع دستی حامد شاهد نمونه‌هایی هستیم که از خط کوفی تزئینی برای طراحی لوگوتایپ فارسی بهره گرفته شده است.

پرشین لوگوتایپ - طراحی لوگوتایپ (نشانه نوشته) راضیه (حسینی)
طراحی لوگوتایپ شخصی خانم راضیه حسینی از اساتید هنر قلمزنی
پرشین لوگوتایپ - طراحی لوگوتایپ (نشانه نوشته) صنایع دستی حامد
طراحی لوگوتایپ صنایع دستی حامد

3-کوفی بنایی (یا مَعقِلی)

خط کوفی بنایی یا کوفی مَعقِلی نوع تزئین نشده‌ای از خط کوفی است و همان طور که از نام آن پیداست برای استفاده در معماری و به جهت سهولت کار آن با مصالحی چون آجر و کاشی، شکلی کاملا هندسی پیدا کرده و هنرمندان نیز آثار خلاقانه و بسیار قابل توجهی را در این زمینه خلق کرده‌اند که باعث ایجاد و تقویت ویژگی‌های بالای گرافیکی در این خط، به خصوص از منظر طراحی نشانه‌های نوشتاری گردیده است. بسیاری از آثار رسم شده به خط کوفی بنایی، قابل ارائه به عنوان لوگوهای طراحی شده امروزی بر پایه نوشتار هستند که دارای خصوصیات طراحی لوگوتایپ فارسی حرفه‌ای می‌باشند و در ادامه بعضی از این خصوصیات را اشاره خواهیم کرد.
خط کوفی بنایی را مطابق آن چه حبیب‌الله فضائلی در کتاب اطلس خط خود آورده است به سه دسته می توان تقسیم کرد:

کوفی بنایی آسان

در این شیوه کلمات یا عبارات را به صورت آزاد و با فاصله نوشته و فضای بین فواصل را با خطوط اضافی و زائده‌هایی پر می‌کنند.

لوگوتایپ فارسی - کوفی بنایی آسان روی گنبد مسجد گوهرشاد
کوفی بنایی آسان روی گنبد مسجد گوهرشاد
لوگوتایپ فارسی - عبارت “لا اله الا الله” طرح استاد محمد مصدق زاده کاشیکار اصفهانی به سبک کوفی بنایی آسان
عبارت “لا اله الا الله” طرح استاد محمد مصدق زاده کاشیکار اصفهانی به سبک کوفی بنایی آسان
لوگوتایپ فارسی - “یاعلی” به سبک کوفی بنایی آسان با تکرار آینه ای
“یاعلی” به سبک کوفی بنایی آسان با تکرار آینه ای

کوفی بنایی متوسط

در این نوع، زمینه و خط بدون فاصله زیاد و بدون خطوط اضافی، به صورت موازی و مساوی تنظیم شده‌اند. تصویر زیر کتیبه معروف مسجد جامع اصفهان را نشان می‌دهد که به خط کوفی بنایی به صورت کاشیکاری معرق کار شده است. در مربع وسط نام پدید آوردنده آن یعنی »علی ابن محمد مؤمن امین« درج شده و مضمون چهار گوشه‌ها قطعه شعری بدین شرح است:

چون نامه جرم ما به هم پیچیدند
بردند و به میزان عمل سنجیدند
بیش از همه کس گناه ما بود ولی
ما را به محبت علی بخشیدند
لوگوتایپ فارسی - کتیبه معروف مسجد جامع اصفهان به شیوه کوفی بنایی متوسط
کتیبه معروف مسجد جامع اصفهان به شیوه کوفی بنایی متوسط

یکی از خصوصیات این خط، جای گیری آن در اشکال هندسی است. در تصویر زیر نیز خطوط بنایی به شیوه متوسط در قالبی شش ضلعی کار شده‌اند که در شکل سمت چپ آیه «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى‌ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ» به دست استاد محمد مصدق‌زاده و در شکل سمت راست واژه‌های «محمد» و «علی» در چرخشی 120 درجه با سه بار تکرار ترسیم شده است.

لوگوتایپ فارسی - ترسیم خطوط کوفی بنایی به شیوه متوسط در قالب شش ضلعی
ترسیم خطوط کوفی بنایی به شیوه متوسط در قالب شش ضلعی
لوگوتایپ فارسی - سوره اخلاص به خط کوفی بنایی از نوع متوسط
سوره اخلاص به خط کوفی بنایی از نوع متوسط
لوگوتایپ فارسی - عبارت “لا اله الا الله محمد رسول الله” به خط کوفی بنایی متوسط و به صورت آینه ای
عبارت “لا اله الا الله محمد رسول الله” به خط کوفی بنایی متوسط و به صورت آینه ای

کوفی بنایی مشکل

آثار طراحی شده در این دسته را می توان جزء بهترین و حرفه‌ای ترین آثار گرافیکی به حساب آورد. در این نوع کوفی بنایی علاوه بر رعایت نظم و ترتیب دقیق، فضای زمینه و حرکات هر دو از جنس خط هستند و به عبارتی دیگر سواد و بیاض آن (فضای مثبت و منفی یا سفیدی و سیاهی) هر دو خوانده می‌شوند. نمونه‌های این خط از اوایل قرن هشتم هجری در اصفهان موجود است. شیگئو فوکودا گرافیست نامدار ژاپنی همانطور که قبلا شرح آن رفت با دیدن این آثار بسیار تحت تأثیر قرار گرفت.
در تصویر زیر نام »محمد« و »علی« به صورت مثبت و منفی در زمینه شش ضلعی رسم شده‌اند. شکل سمت راست به صورت خاتم‌کاری روی درب مزار شاه علاء‌الدین حسینی در شیراز کار شده و شکل سمت چپ نیز در بناهای مختلف ایران دیده می‌شود.

لوگوتایپ فارسی - نام “محمد” و “علی” به خط کوفی بنایی مشکل در زمینه شش ضلعی
نام “محمد” و “علی” به خط کوفی بنایی مشکل در زمینه شش ضلعی
لوگوتایپ فارسی - طرح شش علی به خط کوفی بنایی در بناهای مختلف
طرح شش علی به خط کوفی بنایی در بناهای مختلف

در تصویر زیر نام «محمد» و «علی» به صورت مثبت و منفی در زمینه مربع ترسیم شده‌اند.

لوگوتایپ فارسی - نام “محمد” و “علی” به خط کوفی بنایی مشکل در زمینه مربع
نام “محمد” و “علی” به خط کوفی بنایی مشکل در زمینه مربع

از خصوصیات خط کوفی بنایی به شیوه مشکل (و همچنین از اصول و ویژگی‌های طراحی لوگوتایپ فارسی حرفه‌ای)، نداشتن فضای پرت و استفاده از تمامی فضاها به تمام معناست که در دو تصویر زیر شکل پیشرفته‌تری از آن را شاهد هستیم. تصویر اول که به لحاظ گرافیکی و طراحی لوگوی نوشتاری یک شاهکار محسوب می‌شود، دارای چهار «محمد»، دو «الله» و دو «علی» است که همگی داخل زمینه‌ای مربع به صورت قرینه و بدون هیچ حرکت اضافه و فضای زائدی، حروفشان داخل همدیگر را پر کرده و ترسیم شده‌اند. تصویر دوم نیز به همین شیوه دارای هشت «الله» و چهار «محمد» است.

لوگوتایپ فارسی - از شاهکارهای خط کوفی بنایی با نهایت استفاده از فضا در طراحی
از شاهکارهای خط کوفی بنایی با نهایت استفاده از فضا در طراحی
لوگوتایپ فارسی - خط کوفی بنایی به شیوه مشکل و استفاده حداکثری از فضا در طراحی
خط کوفی بنایی به شیوه مشکل و استفاده حداکثری از فضا در طراحی

نمونه‌های دیگر از خط بنایی در زمره لوگوهای نوشتاری حرفه‌ای امروز

طرح‌های زیر نمونه‌های دیگری از خطوط کوفی بنایی هستند که می‌توان آن‌ها را در جایگاه نشانه‌های نوشتاری و لوگوتایپ‌های حرفه‌ای امروزی قرار داد. در دو تصویر اول نیز در ترسیم خطوط بنایی شاهد رعایت یک یونیفرم در طراحی هستیم، به عبارت دیگر به صورت متحدالشکل طراحی شده‌اند.

لوگوتایپ فارسی - خطوط کوفی بنایی به عنوان لوگوتایپ امروزی و با طراحی متحدالشکل
خطوط کوفی بنایی به عنوان لوگوتایپ امروزی و با طراحی متحدالشکل
لوگوتایپ فارسی - خطوط کوفی بنایی به عنوان لوگوتایپ امروزی و با طراحی متحدالشکل
خطوط کوفی بنایی به عنوان لوگوتایپ امروزی و با طراحی متحدالشکل
لوگوتایپ فارسی - خطوط کوفی بنایی در جایگاه لوگوهای نوشتاری باکیفیت امروزی
خطوط کوفی بنایی در جایگاه لوگوهای نوشتاری باکیفیت امروزی
لوگوتایپ فارسی - خطوط کوفی بنایی در جایگاه لوگوهای نوشتاری باکیفیت امروزی
خطوط کوفی بنایی در جایگاه لوگوهای نوشتاری باکیفیت امروزی
لوگوتایپ فارسی - خطوط کوفی بنایی در جایگاه لوگوهای نوشتاری باکیفیت امروزی
خطوط کوفی بنایی در جایگاه لوگوهای نوشتاری باکیفیت امروزی

نمونه طراحی لوگوتایپ فارسی با استفاده از خط کوفی بنایی

در طراحی لوگوتایپ ماهنامه صنایع دستی و همچنین دیگر نشانه‌ها و لوگوهای نوشتاری زیر از خط کوفی بنایی (معقلی) استفاده شده یا مبنای طراحی و الهام قرار گرفته است.

پرشین لوگوتایپ - طراحی لوگوتایپ (نشانه نوشته) ماهنامه صنایع دستی
طراحی لوگوتایپ ماهنامه صنایع دستی با استفاده از خط کوفی بنایی
پرشین لوگوتایپ - لوگوتایپ های طراحی شده توسط مسعود نجابتی بر اساس خط کوفی بنایی
لوگوتایپ‌های طراحی شده توسط مسعود نجابتی بر اساس خط کوفی بنایی

اقلام سته (خطوط شش‌گانه)

خطوط متعدد کوفی و نسخ اولیه از خوانایی و راحت نویسی لازم برخوردار نبودند. بنابرین نیاز به خطی ساده و روان جهت کتابت قرآن و سایر نوشته‌ها و نیز انجام کارهای دیوانی در قلمرو گسترده حکومت اسلامی، به شدت احساس می‌شد. ابن مقله وزیر ایرانی خلفای عباسی همچون پیامبری در حیطه خط ظاهر شد و تا قبل از قطع دست راستش و مجازات‌های سختی که بر او گرفتند، اصولی را برای خط وضع کرد که موجب نظم هندسی و دقت علمی در خوشنویسی شد و شش خط را از میان دیگر خطوط نظام بخشیده و ممتازشان ساخت. این خطوط عبارتند از:

خط نسخ

به خطی گفته می‌شود که دو قسمت آن دور و چهار قسمت آن سطح می‌باشد و بدین جهت نسخ نامیده شد که پس از پیدایش در واقع ناسخ خط کوفی و دیگر اقلام موجود شده و جای آن‌ها را گرفت. از خط نسخ بعد از نگارش قرآن کریم، در کتب ادعیه، احادیث، مناجات و سپس کتب تاریخی و علمی و متون طولانی مورد استفاده قرار گرفت. این خط در هر منطقه‌ای با مقتضیات محلی در هم آمیخت و گونه‌ای پیدا کرد:
نسخ ترکی: با حروف ظریف و متمایل به چپ در بین ترکان
نسخ ترکستانی: با حروف باریک و کوتاه، آن چنان که در مفردات آن لاغری و فربهی حروف آشکار است و «الف» و «لام»‌های آن به میخ می‌ماند.
نسخ بیهاری: که در شبه‌قاره هند معمول شد.
نسخ شرقی: که در قسمت‌هایی از ایران با دور مدورتر و سطح مستقیم‌تر و حروفی کشیده‌تر رواج یافت.
نسخ مغربی: که دهانه حروف «ع» و «غ» و چشمه حروف «ص» و «ض» گشاده نوشته می‌شده و دامن «م» دارای حلقه‌ای متمایل به راست بوده است.
و نیز نسخ عربی

لوگوتایپ فارسی - آیات قرآن به ترتیب از راست به خط نسخ هندی(بیهاری) و خط نسخ مغربی
آیات قرآن به ترتیب از راست به خط نسخ هندی(بیهاری) و خط نسخ مغربی
لوگوتایپ فارسی - آیات قرآن به ترتیب از راست به خط نسخ عربی و خط نسخ عثمانی (محمد اوزچای)
آیات قرآن به ترتیب از راست به خط نسخ عربی و خط نسخ عثمانی (محمد اوزچای)

این خط را ابن مقله نظام بخشید و پس از آن توسط خطاطان مشهوری نظیر ابن بواب و یاقوت مستعصمی تکامل یافته و به جمال و زیبایی رسید. میرزا احمد نیریزی نیز با تغییراتی هوشمندانه آن را به اوج کمال رساند و به احترام وی خط نسخ ایرانی را به خط نسخ نیریزی می‌شناسند.

لوگوتایپ فارسی - آیات قرآن به خط نسخ ایرانی کتابت میرزا احمد نیریزی
آیات قرآن به خط نسخ ایرانی کتابت میرزا احمد نیریزی

ویژگی‌های خط نسخ

از ویژگی‌های بارز خط نسخ رسایی، وضوح و راحت‌خوانی آن است که باعث شده طراحان حروف برای تایپ فیس‌های متن این خط را مبنا قرار دهند و بنیاد تمامی تایپ فیس‌های امروزین فارسی بر پایه خط نسخ بنا شده است. همچنین پای‌بندی به کرسی از پیش تعریف شده و ریتم نسبتا یکنواخت آن در فضاهای منفی و نظم بسیار آن از امتیازات دیگر این خط محسوب می‌شود. بنابرین یکی از کاربردهای این خط در طراحی لوگوتایپ‌های فارسی بیان موضوعات جدی و رسمی می‌باشد.

لوگوتایپ فارسی - استفاده از خط نسخ طراحی لوگوی دانشگاه شهید بهشتی
استفاده از خط نسخ طراحی لوگوی دانشگاه شهید بهشتی
لوگوتایپ فارسی - لوگوتایپ های فارسی معروف طراحی شده با استفاده از خط نسخ امروزی
لوگوتایپ‌های فارسی معروف طراحی شده با استفاده از خط نسخ امروزی

خط ثلث

این خط که به ام‌الخطوط نیز معروف است به سبب این که یک سوم حروف آن مستقیم و صاف بوده و دو سوم آن مدور است، ثلث نام گرفته است. دوایر و پیچش‌های حروف در خط ثلث با دنباله‌های انتهایی آن‌ها، چنان گردش نرم و مواجی ایجاد کرده که گویی شاهد صحنه‌ای از رقص حروف هستیم. این خط که سمبل آرایش و زیبایی مذهبی است، تداعی دستان برافراشته به آسمان در حالت نیایش است. بیشترین کاربرد خط ثلث را در کتیبه نویسی برای محراب، گنبد، مناره، گلدسته، سردر مساجد، تکایا و… شاهد هستیم. به همین خاطر نیز ساختار آن به گونه ایست که وقتی از پایین به آن نگریسته شود، حروف متناسب، کامل و بدون نقص دیده می‌شوند. کاربرد دیگر آن نیز در نوشتن سر سوره‌های قرآن و عناوین فصل‌های کتب و مقالات یا فرامین و… بوده است که یعنی گونه‌ای خط تیتر نیز شمرده می‌شود.

لوگوتایپ فارسی - کتیبه خط ثلث اثر حبیب الله فضائلی
کتیبه خط ثلث اثر حبیب‌الله فضائلی
لوگوتایپ فارسی - خط ثلث اثر محمد اوزچای
خط ثلث اثر محمد اوزچای
لوگوتایپ فارسی - ترکیبات زیبای خط ثلث از محمد اوزچای و داوود بکتاش
ترکیبات زیبای خط ثلث از محمد اوزچای و داوود بکتاش

ویژگی‌های خط ثلث

از ویژگی‌های خط ثلث، استفاده از علائم زینتی و دکوراتیو در فضای آزاد بین حروف است که موجب تعادل میان فضای مثبت و منفی شده و یک خاکستری یکدست، ملایم و چشم‌نوازی را از ترکیب خط به نمایش می‌گذارد. ویژگی دیگر آن سیالیت و قالب پذیری آزاد آن است به طوری که همچون مایعات می‌تواند در هر ظرف بگنجد و شکل و قالب آن را بگیرد. وجود مفردات متعدد خط ثلث و خاصیت سوار نویسی آن به همراه تمامی ویژگی‌های گفته شده، این خط را به یکی از قوی‌ترین و پر ظرفیت‌ترین خطوط برای آفرینش‌های گرافیکی خصوصا طراحی نشانه نوشته و لوگوتایپ‌های فارسی بدل کرده است.

لوگوتایپ فارسی - سیالیت و قالب پذیری بالای خط ثلث
سیالیت و قالب پذیری بالای خط ثلث

نمونه طراحی لوگو تایپ فارسی با استفاده از خط ثلث

در طراحی لوگوتایپ‌ها و لوگوهای نوشتاری زیر، خط ثلث مبنای طراحی و الهام قرار گرفته است.

لوگوتایپ فارسی - طراحی نشان نوشتاری سوگواره هنر عاشورایی با بهره گیری از خط ثلث توسط مسعود نجابتی
طراحی نشان نوشتاری سوگواره هنر عاشورایی با بهره گیری از خط ثلث توسط مسعود نجابتی
لوگوتایپ فارسی - طراحی نشان نوشتاری کتاب نهج البلاغه با خط ثلث توسط سید محمد احصایی
طراحی نشان نوشتاری کتاب نهج البلاغه با خط ثلث توسط سید محمد احصایی
لوگوتایپ فارسی - طراحی نشان نوشتاری حوزه هنری با استفاده از خط ثلث توسط صداقت جباری
طراحی نشان نوشتاری حوزه هنری با استفاده از خط ثلث توسط صداقت جباری
لوگوتایپ فارسی - لوگوتایپ هایی دیگر با خط ثلث از مسعود نجابتی
لوگوتایپ‌هایی دیگر با خط ثلث از مسعود نجابتی

خط محقق

این خط به لحاظ صحیح و کامل بودن و در نتیجه خوانا و روشن بودن مفردات و ترکیبات آن به این نام شهرت یافته است. بیشترین کاربرد خط محقق را می‌توان در کتیبه‌نگاری اماکن مذهبی دانست و از دیگر کاربردهای آن به نوشتن قرآن‌های درشت‌خط و نفیس و احکام و فرامین امرا و سلاطین اشاره کرد. همچنین سر سوره‌ها و مشخصات سوره‌های قرآن و نیز خلق تابلوهای بدیع و نفیس خوشنویسی از جمله آن است.

لوگوتایپ فارسی - بخشی از یک صفحه قرآن به خط محقق قرن هشتم قمری
بخشی از یک صفحه قرآن به خط محقق قرن هشتم قمری
لوگوتایپ فارسی - بخشی از یک صفحه قرآن به خط محقق دوره تیموری
بخشی از یک صفحه قرآن به خط محقق دوره تیموری
لوگوتایپ فارسی - قطعات خط محقق به قلم غلامرضا راهپیما
قطعات خط محقق به قلم غلامرضا راهپیما

ویژگی‌های خط محقق

از ویژگی‌های بارز خط محقق می‌توان به شکوه و عظمت، اندام درشت حروف و کلمات، فاصله منظم و یکدست و ساده بودن اشاره نمود. این خط دارای الف‌هایی کشیده و دوایری که تخت‌تر و مسطح‌ترند و از حالت دایره و بیضی خارج شده‌اند، است. قابلیت‌ها و زیبایی‌های تصویری و گرافیکی این خط مورد توجه هنرمندانی چون محمد احصایی قرار گرفته است. در تصویر زیر شاهد نمونه لوگوتایپ‌های طراحی شده با خط محقق هستیم که به ترتیب از راست توسط مسعود نجابتی و رضا عابدینی طراحی شده است.

لوگوتایپ فارسی - نمونه لوگوتایپ های طراحی شده با خط محقق توسط مسعود نجابتی و رضا عابدینی
نمونه لوگوتایپ های طراحی شده با خط محقق توسط مسعود نجابتی و رضا عابدینی

خط ریحان

این خط شکل نازک، ظریف و لطیف خط محقق است و به مانند آن یک قسمت و نیم دور و چهار قسمت و نیم سطح دارد و به خاطر لطافت و نازکی قلم آن، آن را به گل ریحان تشبیه کرده‌اند. کاربرد خط ریحان در نوشتن قرآن‌های نفیس و ظریف و نیز سر سوره‌ها و فهرست مصحف و کتب ادعیه و مناجات بوده است.

لوگوتایپ فارسی - بخشی از یک صفحه قرآن به خط ریحان دوره صفوی
بخشی از یک صفحه قرآن به خط ریحان دوره صفوی

خط توقیع

این خط برگرفته از خط ثلث اما با حروف کوچک‌تر و کلمات فشرده‌تر و اغلب به هم چسبیده است. توقیع در لغت به معنای دستخط و امضا است و به این دلیل آن را توقیع می‌گویند که شاه و وزیر با آن برنامه‌ها و توصیه‌ها و عنوان‌ها را می‌نگاشتند. این خط معمولا برای نوشتن پایان قرآن‌ها، کتاب‌ها، نام سفارش دهنده، تاریخ و مکان تحریر و نام کاتب به کار می‌رفته است. این خط از شیوه کهن‌تر خود یعنی »خط ریاسی« در دوره مأمون اخذ شد و به خاطر آن که نوشته‌های دیوانی را با آن کتابت می‌کردند، ریاسی نامیده می‌شد. شیوه دیگری از خط توقیع نیز که شکل نازک و ظریف‌تر دارد و حروف دور بیشتری در آن دارند به جهت کتابت اجازات فرهنگی از جمله اجازه‌نامه‌های معمول در نظام خوشنویسی، به »خط اجازه« شهرت یافت.

لوگوتایپ فارسی - بخش هایی از یک صفحه آخر یک کتاب به خط توقیع قرن هشتم قمری
بخش‌هایی از صفحه آخر یک کتاب به خط توقیع قرن هشتم قمری
لوگوتایپ فارسی - بخش هایی از یک صفحه آخر یک کتاب به خط توقیع قرن هشتم قمری
بخش‌هایی از صفحه آخر یک کتاب به خط توقیع قرن هشتم قمری
لوگوتایپ فارسی - حدیثی از حضرت علی علیه السلام به خط توقیع به قلم حبیب الله فضائلی
حدیثی از حضرت علی علیه السلام به خط توقیع به قلم حبیب‌الله فضائلی

لوگوتایپ فارسی - عبارت “سلام قولا رب الرحیم” به خط اجازه
عبارت “سلام قولا رب الرحیم” به خط اجازه

خط رِقاع

رقاع در لغت، جمع رقعه و به معنی پاره‌ها و نوشته‌های مختصر است. با خط رقاع مکاتبه‌های دیوانی، داستان‌ها و حکایت‌ها را به روی رقعه (ورقه‌های کوچک) می‌نوشته‌اند. خط توقیع و رقاع به دلیل آن که هم از لحاظ زیبایی و هم از لحاظ خوانایی به چهار خط ثلث، نسخ، محقق و ریحان نمی‌رسید به حاشیه رانده شده و جنبه تزئینی به خود گرفتند. البته خط رقاع هنوز هم در نوشتن سر سوره‌های قرآن‌های خط نسخ و همچنین توشیح و توضیح و پاورقی‌های مربوط به تفسیر قرآن در حاشیه یا زیر ستون قرآن کاربرد دارد.

لوگوتایپ فارسی - بخشی از یک صفحه قرآن به خط رقاع
بخشی از یک صفحه قرآن به خط رقاع

ویژگی‌های خط رقاع

این خط حروف آن به ثلث و توقیع شباهت دارد اما با دور بیشتر و حروف نازک‌تر و لطیف‌تر و ترکیبات آن گاهی درهم آمیخته و متصل به هم کتابت می‌شده است. در این خط با روانی و سیالی بیشتر آخرین حرف هر کلمه به حرف آغازین کلمه بعدی متصل شده و سطحی یکپارچه با کلماتی متصل و سلسله‌وار پدید می‌آید و گاهی برای اینکه ادامه جمله در آن سطر گنجانده شود، چندین کلمه انتهایی سطر درهم فرو رفته و روی هم سوار می‌شوند و خط کرسی به سمت بالا میل می‌کند. در واقع این خط نوعی حالت تندنویسی و شکسته نویسی خط نسخ و ثلث را دارد.
از خصوصیات ذکر شده خط رقاع خصوصا متصل نویسی، درهم فرو رفتن و روی هم سوار شدن حروف، می توان برای طراحی لوگوی نوشتاری و لوگوتایپ فارسی بهره جست.

لوگوتایپ فارسی - تصویر راست مثنوی “جمشید و خورشید” دوره صفوی و چپ سوره آل عمران به خط رقاع
تصویر راست مثنوی “جمشید و خورشید” دوره صفوی و چپ سوره آل عمران به خط رقاع

خطوط ایرانی

ذکر این نکته ضروریست که خطوطی که مورد بحث ما قرار دارند، یکباره وضع نشده‌اند بلکه در طول اعصار، ظهور و بروز یافته و به دست خوشنویسان متعدد تدریجا به تکامل رسیده‌اند. از بین خطوط مطرح در خوشنویسی اسلامی، نمونه‌هایی وجود دارند که فرایند تولید و به تکامل رسیدن آن‌ها کاملا به دست خوشنویسان ایرانی و مطابق با ذوق، سلیقه، روحیه و فرهنگ مختص ایرانیان به سرانجام رسیده است. این خطوط به شرح زیر می‌باشند:

خط تعلیق

این خط که نخستین خط صرفا ایرانی (در خطوط اسلامی) است، از ترکیب و توسعه دو خط »رقاع« و »توقیع« و تحت تأثیر خطوط باستانی ایران (پهلوی و اوستایی) با ذوق و خلاقیت ایرانی به وجود آمد. تعلیق خطی است پویا و شتابان که حروف و کلمات در آن متراکم، تو در تو و گاهی در هم تنیده‌اند گویا حروف به یکدیگر آویخته و در فضا معلق هستند. از همین رو آن را تعلیق (یعنی در هم آویختگی) می‌گویند. این خط با پیچ و تاب مفردات و پیوستگی حروف، عمدتا برای تندنویسی ابداع شد و در دستگاه‌های دولتی و جهت امور اداری و کتابت اسناد استفاده می‌شد.

لوگوتایپ فارسی - خط تعلیق به قلم حبیب الله فضائلی
خط تعلیق به قلم حبیب‌الله فضائلی
لوگوتایپ فارسی - خط تعلیق به قلم عزیزالدین وکیلی فوفلزائی، افغانستان
خط تعلیق به قلم عزیزالدین وکیلی فوفلزائی، افغانستان
لوگوتایپ فارسی - خط تعلیق به قلم محمدکاظم واله اصفهانی (راست) و خواجه اختیار منشی گنابادی (چپ)
خط تعلیق به قلم محمدکاظم واله اصفهانی (راست) و خواجه اختیار منشی گنابادی (چپ)

خط نستعلیق

این خط که شناسنامه و نماد هنر ایرانیست و به عروس خطوط اسلامی شهرت دارد، از آمیزش خط نسخ و تعلیق به وجود آمد. ایرانیان که اقلام سته را بکار می‌بردند کم کم بیشتر آثار را با نستعلیق نوشتند و این خط، خط مخصوص ایرانیان شد. البته با توجه به این که نستعلیق اعراب گذاری را بر نمی‌تابد، کتابت قرآن و متون اعراب‌دار با آن مرسوم نشد. خط نستعلیق برای نوشتن متون ادبی و خصوصا شعر وسیله‌ای آرمانی محسوب می‌شود و با توجه به پیوند آن با عرفان و شمّ عرفانی اکثر نستعلیق نویسان، بیانگر مفاهیم و موضوعات اصیل عرفانی نیز هست. خط نستعلیق رایج معاصر در واقع به شیوه محمدرضا کلهر است. کلهر و شاگرد او عمادالکتاب تغییراتی را در حروف برای استفاده در صنعت چاپ انجام دادند.

لوگوتایپ فارسی - خط نستعلیق به قلم میرعلی هروی
خط نستعلیق به قلم میرعلی هروی
لوگوتایپ فارسی - خط نستعلیق به قلم میرعماد حسنی
خط نستعلیق به قلم میرعماد حسنی
لوگوتایپ فارسی - سیاه مشق نستعلیق به قلم میرزا غلام رضا اصفهانی
سیاه مشق نستعلیق به قلم میرزا غلام‌رضا اصفهانی

ویژگی‌های خط نستعلیق

ساختار مورب حروف در نستعلیق به گونه‌ای است که هر کلمه، فضای کلمه قبلی خود را پر می‌کند و این ویژگی به همراه داشتن ضخامت‌های متنوع، وجود کشیدگی‌ها و استفاده از دوایر و حروف خرد، باعث ایجاد ترکیبات فوق‌العاده زیبایی از این خط می‌شود. اگر خط ثلث از یک سوم دور (خمیدگی و انحنا) و دو سوم سطح پدید آمده، خط نستعلیق سراسر دور است. حضور فرم دایره را در تک تک اندام حروف آن حتی در نقطه‌ها و حرف »الف« که مظهر ایستادگی است، می‌توان دید. از ویژگی‌های دیگر خط نستعلیق وجود نسبت‌های طلایی در آن است که جلوتر به آن خواهیم پرداخت.

لوگوتایپ فارسی - حضور فرم دایره در حرف “الف” و “د” خط نستعلیق
حضور فرم دایره در حرف “الف” و “د” خط نستعلیق
لوگوتایپ فارسی - حضور فرم دایره در حرف “ب” و “نقطه” خط نستعلیق
حضور فرم دایره در حرف “ب” و “نقطه” خط نستعلیق

خط نستعلیق از نگاه خطاطان و طراحان بنام گرافیک

مسعود نجابتی از طراحان بنام گرافیک ایرانی که از خطوط سنتی در آثارش خصوصا نشانه نوشته و لوگوتایپ فارسی بهره جسته در رابطه با خط نستعلیق آن را یک هندسه به کمال رسیده و موجود کامل دانسته که هیچ تغییری را در ساختار بر نمی‌تابد. همچنین حمید عجمی گرافیست، خطاط و ابداع کننده خط معلی اشاره می‌کند که «در نستعلیق رموزاتی نهفته است که شاید در خط دیگری وجود نداشته باشد.» غلام حسین امیرخانی از خوشنویسان بنام معاصر ایران نیز در مورد خط نستعلیق می‌گوید «خط نستعلیق هنری است که قالب و ساختارش عین عرفان است و کمترین خشونتی در آن وجود ندارد. نرمش، گردش، ظرافت و تعادل در ساختار این خط چنان طراحی شده و به قدری به جامعیت رسیده که مثل یک موجود کامل و متعادل حرکت می‌کند.»

لوگوتایپ فارسی - سیاه مشق نستعلیق به قلم میرعماد حسنی
سیاه مشق نستعلیق به قلم میرعماد حسنی

نمونه طراحی لوگوتایپ فارسی با استفاده از خط نستعلیق

تصاویر زیر همگی نمونه‌هایی از لوگوتایپ‌های فارسی هستند که در طراحی آن‌ها از خط نستعلیق بهره گرفته شده است.

لوگوتایپ فارسی - طراحی نشانه نوشته “گودال سرخ” برای نمایش تعزیه با استفاده از خط نستعلیق توسط مسعود نجابتی
طراحی نشانه نوشته “گودال سرخ” برای نمایش تعزیه با استفاده از خط نستعلیق توسط مسعود نجابتی
لوگوتایپ فارسی - طراحی نشانه نوشته “انجمن سخن” با استفاده از خط نستعلیق توسط صداقت جباری
طراحی نشانه نوشته “انجمن سخن” با استفاده از خط نستعلیق توسط صداقت جباری
لوگوتایپ فارسی - طراحی نشانه نوشته “بسم الله” با استفاده از خط نستعلیق توسط مجید توکلی
طراحی نشانه نوشته “بسم الله” با استفاده از خط نستعلیق توسط مجید توکلی
لوگوتایپ فارسی - طراحی نشانه نوشته “گروه موسیقی خاموش” با استفاده از خط نستعلیق توسط فرزاد ادیبی
طراحی نشانه نوشته “گروه موسیقی خاموش” با استفاده از خط نستعلیق توسط فرزاد ادیبی
لوگوتایپ فارسی - طراحی نشانه نوشته “علی” با استفاده از خط نستعلیق توسط صداقت جباری
طراحی نشانه نوشته “علی” با استفاده از خط نستعلیق توسط صداقت جباری
لوگوتایپ فارسی - طراحی نشانه نوشته “مؤسسه هنری سلام” با بهره گیری از خط نستعلیق توسط مسعود نجابتی
طراحی نشانه نوشته “مؤسسه هنری سلام” با بهره گیری از خط نستعلیق توسط مسعود نجابتی
لوگوتایپ فارسی - طراحی نشانه نوشته “شهرداری سنندج” با بهره گیری از خط نستعلیق توسط حمیدرضا زری
طراحی نشانه نوشته “شهرداری سنندج” با بهره گیری از خط نستعلیق توسط حمیدرضا زری

خط شکسته نستعلیق

در اواخر دوره صفوی به دلیل تندنویسی در دستگاه دیوانی کشور، حروف می‌شکستند و گاه کلمات به هم چسبیده نوشته می‌شدند که با این تاثیرات و با تلفیق خط تعلیق، خط شکسته نستعلیق به وجود آمد. این خط ابتدا در نگارش احکام و اسناد، منشی‌گری و امور اداری و بعدها جهت نوشتن شعرها و آلبوم به کار گرفته شد. درویش عبدالمجید طالقانی خط شکسته را به اوج زیبایی و شیوایی رساند و قواعد آن را استوار و آن را به پختگی و تکامل رساند.

لوگوتایپ فارسی - قسمتی از سیاه مشق شکسته نستعلیق به خط درویش عبدالمجید طالقانی
قسمتی از سیاه مشق شکسته نستعلیق به خط درویش عبدالمجید طالقانی
لوگوتایپ فارسی - سیاه مشق شکسته نستعلیق به خط سید علی اکبر گلستانه
سیاه مشق شکسته نستعلیق به خط سید علی اکبر گلستانه
لوگوتایپ فارسی - قطعاتی از خط شکسته نستعلیق به قلم احسان رسول‌منش
قطعاتی از خط شکسته نستعلیق به قلم احسان رسول‌منش

ویژگی‌های خط شکسته نستعلیق

تنوع شگفت آور شکل‌های مختلف هر حرف و اتصالات زیبا و متنوع حروف در خط شکسته نستعلیق، از ویژگی‌های این خط است که با آن می توان ترکیبات بدیعی را ایجاد کرد. خط شکسته نستعلیق بوی شادی و سرمستی می‌دهد. وقتی به ترکیبی از این خط می‌نگریم گویی حروف و کلمات خرامانند و رقصی عارفانه توام با ناز دارند. پیام بصری این خط همواره با مضامین عرفانی و عاشقانه در قالب نثر و شعر همراه است.

لوگوتایپ فارسی - نمونه‌ای از مفردات و اتصالات حروف خط شکسته نستعلیق
نمونه‌ای از مفردات و اتصالات حروف خط شکسته نستعلیق
لوگوتایپ فارسی - نمونه‌ای از مفردات و اتصالات حروف خط شکسته نستعلیق
نمونه‌ای از مفردات و اتصالات حروف خط شکسته نستعلیق

نمونه طراحی لوگو تایپ فارسی با استفاده از خط شکسته نستعلیق

لوگوهای زیر همگی با استفاده از خط شکسته نستعلیق طراحی شده‌اند. از طراحی لوگوتایپ راحیل گرفته تا نمونه‌های دیگری که توسط اساتید مطرح در زمینه طراحی لوگوتایپ فارسی، طراحی شده‌ و خط شکسته مبنای کار آن‌ها قرار گرفته است.

پرشین لوگوتایپ Persian Logotype - طراحی لوگوتایپ (نشانه نوشته) راحیل
طراحی لوگوتایپ راحیل با استفاده از خط شکسته نستعلیق
لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگوتایپ نشریه کلک با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط مرتضی ممیز
طراحی لوگوتایپ نشریه کلک با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط مرتضی ممیز
لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگوتایپ مجموعه کتاب‌های هزار و یک شب با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط مسعود نجابتی
طراحی لوگوتایپ مجموعه کتاب‌های هزار و یک شب با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط مسعود نجابتی
لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگوتایپ‌های “قدیم الاحسان” و “آسمان” با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط مسعود نجابتی
طراحی لوگوتایپ‌های “قدیم الاحسان” و “آسمان” با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط مسعود نجابتی
لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگوتایپ‌های “کمال الدین بهزاد” و “خیال” با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط صداقت جباری
طراحی لوگوتایپ‌های “کمال الدین بهزاد” و “خیال” با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط صداقت جباری
لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگوتایپ‌های “کمال الدین بهزاد” و “خیال” با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط صداقت جباری
طراحی نشانه نوشته‌های “کانون ایران نوین” و “قرآن کریم” با استفاده از خط شکسته نستعلیق توسط مسعود نجابتی

خط معلی

پس از روزگاری طولانی که در آفرینش خطی جدید وقفه ایجاد شده بود، در سال 1375 حمید عجمی، که خود طراح گرافیک است، قلم جدیدی را به دنیای خوشنویسی عرضه کرد و آن را مُعلّی نامید. او درباره تولد این خط چنین توضیح می‌دهد: «شروع این خط از زمانی آغاز شد که سفارش یک کلمه “علی” به بنده داده شد و من سعی کردم اتصالات و مقطعات این خط را طراحی نمایم و ابتدا برای نمایش در بعضی از آرم‌ها و جلدهای کتاب آن را آزمودم و تا حدودی هم جواب گرفتم و اندک اندک بر اثر مرور زمان شکلی جا‌افتاده به خود گرفت.» وی این خط را برگرفته از خطوط محقق، ثلث، نستعلیق، شکسته و چند خط دیگر می‌داند.

لوگوتایپ فارسی - واژه “علی” به همراه برخی از حروف و اتصالات خط معلی
واژه “علی” به همراه برخی از حروف و اتصالات خط معلی برگرفته از وبسایت معلی
لوگوتایپ فارسی - آیه “و سیعلم الذین ظلموا اى منقلب ینقلبون” به خط معلی
آیه “و سیعلم الذین ظلموا اى منقلب ینقلبون” به خط معلی برگرفته از وبسایت معلی

این قلم منحصر به فرد، قالب مناسبی برای ثبت احادیث و روایات دینی دارد البته کاربرد آن برای موضوعات دیگر نیز باید با شناخت و آگاهی و مهارت همراه باشد تا بتواند اتفاقات بصری خوبی را رقم بزند. طراحی عنوان فیلم مریم مقدس نمونه‌ای از کاربرد این خط در طراحی لوگوهای نوشتاری، در ابتدای پیدایش این خط می‌باشد.

لوگوتایپ فارسی - طراحی عنوان فیلم مریم مقدس توسط حمید عجمی به خط معلی
طراحی عنوان فیلم مریم مقدس توسط حمید عجمی به خط معلی

در طراحی لوگوی نوشتاری فیلم مختارنامه نیز از خط معلی استفاده شده است که انتخاب مناسبی برای نشان دادن روح ایرانی و اسلامی حاکم بر این سریال بوده است.

لوگوتایپ فارسی - طراحی عنوان فیلم مختارنامه توسط حمید عجمی به خط معلی
طراحی عنوان فیلم مختارنامه توسط حمید عجمی به خط معلی

خطوط و شیوه‌های دیگر خوشنویسی، با ارزش گرافیکی در طراحی لوگو

خطاطان و خوشنویسان غیر از خطوط رایجی که ذکر شد، نمونه‌ها و شیوه‌های دیگری از رسم و نگارش خطوط را نیز ابداع کرده‌اند که دارای حدود و قاعده کلی و مشخصی نبوده و از خلاقیت و ذوق هنری آنان نشأت می‌گرفته است. این خطوط یا شیوه‌ها که در عرف خوشنویسی اصطلاح تفننی و یا تزئینی هم در مورد آن‌ها به کار می‌برند، دارای ارزش‌های بصری و گرافیکی بعضا بسیار بالایی هستند که منبع الهام و استفاده بسیاری از طراحان گرافیک ایران برای تولید آثار تایپوگرافی و نیز طراحی نشانه یا لوگو و نشانه نوشته یا لوگوتایپ‌های فارسی شده‌اند.
در ادامه به معرفی و بررسی هر یک خواهیم پرداخت:

خط دیوانی

خط دیوانی گونه‌ای تغییر و تحول یافته از خط تعلیق ایرانی به دست ترکان عثمانیست. خط تعلیق پس از گسترش در ایران، در دیوان‌های رسمی عثمانی و مغولان هند نیز استفاده شد که مطابق ذوق و سلیقه و مقتضیات جغرافیایی تصرفاتی در آن صورت گرفت و ترک‌های عثمانی شیوه خود را دیوانی نامیدند. این خط در خلافت عثمانی سری بوده و جز کاتب آن و به ندرت از اهل دانش آن را نمی‌شناختند. خط دیوانی به دو شکل خفی و جلی نوشته می‌شود. دیوانی خفی بدون تزئینات بوده و نقطه‌های دوتایی آن مستطیل شکل و نقطه‌های سه‌تایی آن حالت هفت و هشتی دارند. دیوانی جلی نیز با تزئینات ریز فراوان و نقاط مربع شکل است و نوشتن آن زمان زیادی می‌خواهد. این خط پس از تبدیل خط ترکیه به لاتین، مانند سایر خطوط اسلامی متروک گردید ولی در کشورهای عربی متداول می‌باشد.

لوگوتایپ فارسی - حروف و برخی اتصالات خط دیوانی
حروف و برخی اتصالات خط دیوانی
لوگوتایپ فارسی - خط دیوانی خفی به قلم حبیب الله فضائلی
خط دیوانی خفی به قلم حبیب الله فضائلی
لوگوتایپ فارسی - خط دیوانی خفی به قلم هاشم محمد البغدادی
خط دیوانی خفی به قلم هاشم محمد البغدادی
لوگوتایپ فارسی - خط دیوانی جلی به قلم حبیب الله فضائلی
خط دیوانی جلی به قلم حبیب الله فضائلی
لوگوتایپ فارسی - قطعه خط دیوانی جلی به قلم محمد اوزجای
قطعه خط دیوانی جلی به قلم محمد اوزجای

اگرچه خط دیوانی در مقابل خط ثلث به لحاظ نظم، زیبایی و قدرت بصری به هیچ وجه قابل مقایسه با آن نیست ولی این خط به مانند خط ثلث دارای خصوصیت قالب پذیری و سیالیت بالا و همچنین تزئینات فراوان است که این ویژگی‌ها دستمایه آفرینش آثار متعددی توسط خطاطان شده که وجه تصویری بالایی دارند و از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های گرافیکی این خط حکایت می‌کنند. برای مثال در تصویر زیر در سمت راست، آیه شریفه «اقرا باسم ربک الذى خلق» به خط احمد دَبَلر به شکل اشک یا برگ درخت نوشته شده و در سمت چپ نیز عبارت «بسم الله الرحمن الرحیم» به شکل ستاره و عبارات «لا اله الا الله» و «محمد رسول الله» به شکل هلال ماه ترسیم شده‌اند.

لوگوتایپ فارسی - قالب پذیری و ظرفیت های تصویری و گرافیکی خط دیوانی
قالب پذیری و ظرفیت های تصویری و گرافیکی خط دیوانی

در این تصویر نیز شاهد آثار تایپوگرافیک زیبایی به خط دیوانی هستیم که به لوگوهای نوشتاری بسیار قوی می‌مانند. در اثر سمت راست کلام آسمانی »و الیه ترجعون« به قلم احمد دبلر به گونه‌ای رسم شده که با تکرار عبارت و حرکت دوار حروف آن، به لحاظ تصویری معنایی هم راستا با محتوای کلام، به نوشته بخشیده است. در اثر سمت چپ نیز خطاط، عبارت «الرزق علی الله» را در قالبی زیبا و با وجه تصویری بسیار زیاد رسم کرده است.

لوگوتایپ فارسی - قابلیت‌های خط دیوانی برای طراحی نشان‌های نوشتاری، لوگوتایپ و آثار تایپوگرافی
قابلیت‌های خط دیوانی برای طراحی نشان‌های نوشتاری، لوگوتایپ و آثار تایپوگرافی

همچنین در تصویر زیر بخشی از آیه 80 سوره مبارکه اسراء یعنی عبارت «و قل رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق» در هیأت زورق (به شکل کشتی) ترسیم شده است. سایر تصاویر هم ترکیبات جالب دیگری از خط دیوانی را نمایش می‌دهند.

لوگوتایپ فارسی - ترسیم بخشی از آیه ۸۰ سوره اسراء به خط دیوانی جلی به شکل زورق
ترسیم بخشی از آیه ۸۰ سوره اسراء به خط دیوانی جلی به شکل زورق
لوگوتایپ فارسی - قطعات خط دیوانی جلی به قلم محمد عزت
قطعات خط دیوانی جلی به قلم محمد عزت
لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم” به خط دیوانی جلی
“بسم الله الرحمن الرحیم” به خط دیوانی جلی
لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم” به خط دیوانی جلی
“بسم الله الرحمن الرحیم” به خط دیوانی جلی
لوگوتایپ فارسی - “بسم الله الرحمن الرحیم” به خط دیوانی جلی
“بسم الله الرحمن الرحیم” به خط دیوانی جلی
لوگوتایپ فارسی - عبارت “الحمد الله رب العالمین” به خط دیوانی جلی
عبارت “الحمد الله رب العالمین” به خط دیوانی جلی
لوگوتایپ فارسی - عبارات “محمد رسول الله” و “الله اکبر” به خط دیوانی جلی
عبارات “محمد رسول الله” و “الله اکبر” به خط دیوانی جلی

خط رقعه

رقعه به معنی مکتوب و نوشته یا نامه و وصله است. گمان بر این است که پس از خط دیوانی توسط ترکان عثمانی برای سرعت در نوشتن بسط و توسعه یافت. همین طور که از این خط برای نوشتن پیش نویس‌ها و نامه‌های تجاری که نیازمند سرعت در نوشتن است، استفاده می‌شد. حروف این خط کوچک، مستقیم و فشرده است و دارای گردی (دور) حروف بسیار کم و سطح زیاد است. در واقع در این خط شکل حروف را ساده و قوس‌ها و تمایل‌ها را کم نمودند. خط رقعه به واسطه سهولت هم در خواندن و هم در نوشتنش به قلم معمولی عموم اعراب و حکومتشان تبدیل شد و امروزه نیز یکی از خطوط رایج جهان عرب است که در نگارش روزمره از آن بهره می‌جویند.

لوگوتایپ فارسی - مفردات خط رقعه
مفردات خط رقعه
لوگوتایپ فارسی - عباراتی با خط رقعه
عباراتی با خط رقعه
لوگوتایپ فارسی - آیاتی از قرآن کریم به خط رقعه به قلم مهدی السید محمود
آیاتی از قرآن کریم به خط رقعه به قلم مهدی السید محمود

خط سیاق (سیاقت)

خطی است که با آن امور سری دولت را می‌نوشتند و خوانایی آن دشوار است. پایه و اساس این خط بر حذف و اختصار حروف، نقاط و کلمات نهاده شده به طوری که کاتبان اجزای بعضی کلمات را به هم متصل کرده و بعضی حروف را که برایشان معلوم بوده نمی‌نوشتند و بدین ترتیب دیگران از درک آن‌ها عاجز می‌شدند. این خط که ظاهرا در عصر سلجوقی رایج شد تا همین اواخر یعنی پهلوی دوم هم رواج داشته است و کسبه بازار برای حساب‌های خود از آن استفاده می‌کردند.

لوگوتایپ فارسی - الفبای خط سیاقت
الفبای خط سیاقت

از ویژگی‌های خط سیاق می‌توان به این موارد اشاره کرد که در عین عدد بودن نوعی خط است، در آن صفر وجود ندارد، عدد و معدود کنار هم و در دل هم هستند و در آن امکان جابجایی اعداد نزدیک به صفر است. بخش مهمی از تاریخ اداری و اسناد سده‌های اخیر ایران در نظام مالی به این خط نوشته شده است و قلمرو فرهنگی آن از چین و جاده ابریشم تا هند، ترکیه و مصر را در بر می‌گیرد.

لوگوتایپ فارسی - نمونه هایی از خط سیاق برای حساب در دوره قاجار
نمونه هایی از خط سیاق برای حساب در دوره قاجار

سیاه مشق

مشق کردن مداوم راه پیشرفت و حفظ قدرت و قوت قلم یک خطاط بوده و از ضروریات روزمره، هم برای تازه‌کاران و هم اساتید محسوب می‌شده است. خوشنویسان برای تمرین، مشق خط و یا گرم کردن دست، حروف و کلمات را آن‌قدر تکرار می‌کردند تا بهترین نمونه را بنویسند. در دورانی که کاغذ، گران و دور از دسترس بود، روی هم نویسی و استفاده از همه فضاهای کاغذ راه مؤثری برای مشق کردن‌های فراوان بود. رفته رفته این مشق‌های مکرر خود به قطعاتی هنری تبدیل شده و به دنبال کشف و نمایش ارزش‌های بصری و انتزاعی از خط برآمد و در سیاه مشق، کاربرد اولیه خوشنویسی یعنی انتقال مفاهیم از طریق نوشته کم رنگ شده و عامل ارتباط با مخاطب، صرفا به جنبه‌های زیباشناسانه خط و خلق زیبایی بصری کاملا انتزاعی، معطوف شد. این نگاه به سیاه مشق که به نظر می‌رسد از دوره صفوی آغاز شده باشد، در دوره قاجار به اوج خود رسید. خوشنویسان آثار خود را امضا می‌کرده و به بزرگان اهدا می‌نمودند و صاحبان فرهنگ و ثروت نیز با درک ارزش این آثار پاداش‌های ارزشمندی در قبال آن می‌پرداختند.

لوگوتایپ فارسی - سیاه مشق نستعلیق به خط میرزا غلام رضا اصفهانی
سیاه مشق نستعلیق به خط میرزا غلام رضا اصفهانی
لوگوتایپ فارسی - سیاه مشق ثلث به خط محمد اوزجای
سیاه مشق ثلث به خط محمد اوزجای
لوگوتایپ فارسی - سیاه مشق شکسته نستعلیق به خط درویش عبدالمجید طالقانی
سیاه مشق شکسته نستعلیق به خط درویش عبدالمجید طالقانی

خط مسلسل

به شیوه‌ای از خط اطلاق می‌شود که حروف به صورت یک سطر متصل و پیوسته کتابت می‌شده و توسط کاتبان دیوانی در نوشتن نامه‌ها و نمایش رسمی به کار می‌رفته تا خواندن آن برای هر کسی میسر نباشد. هر یک از خطوط را می‌توان به شیوه مسلسل نوشت اما خطی که بیشترین سهم را در کاربرد این شیوه داشته، خط توقیع بوده است. امروزه این شیوه از خط معمول نبوده و صرفا جهت تفنن و تنوع به کار می‌رود. خط مسلسل به دلیل خلاقیت بصری آن یکی از شیوه‌هایی است که می‌توان از آن برای طراحی نشانه‌های نوشتاری و لوگوتایپ‌های فارسی بهره جست.

لوگوتایپ فارسی - بسم الله الرحمن الرحیم به خط مسلسل روی کتیبه کاشی مسجد کبود تبریز
بسم الله الرحمن الرحیم به خط مسلسل روی کتیبه کاشی مسجد کبود تبریز
لوگوتایپ فارسی - خط ثلث مسلسل زنجیری به قلم حبیب الله فضائلی
خط ثلث مسلسل زنجیری به قلم حبیب الله فضائلی
لوگوتایپ فارسی - نمونه‌های دیگری از خط مسلسل
نمونه‌های دیگری از خط مسلسل

خط طغرا

به شیوه‌ای از خط گفته می‌شده که در آن نام و القاب سلطان وقت را به سبکی خاص به صورت پیچیده و کمانی می‌نوشتند که حکم امضای پادشاه را داشته و بر سر فرمان‌ها با خطی درشت‌تر از متن می‌آمده است. در دیوان‌ها (دستگاه‌های اداری) به منظور کتابت طغرا کاتبانی وجود داشته که طغرانویس یا طغراکش نامیده می‌شده‌اند و منهای بعضی ادوار می‌کوشیده‌اند تا نام و القاب سلطان را تا حدی آشکار و قابل تشخیص بنویسند. پیشینه طغرا در ایران تا دوره سلجوقی می‌رسد اما جز مواردی معدود بعد از آن شاهد نوعی شبه طغرا (شبیه طغرا) در فرمان‌های شاهان صفوی و نادرشاه و غیره هستیم که با طغرای عثمانی متفاوت است.

لوگوتایپ فارسی - عبارت “بسم الله الرحمن الرحیم” به خط طغرای ثلث
عبارت “بسم الله الرحمن الرحیم” به خط طغرای ثلث
لوگوتایپ فارسی - طغرای سلطان عبدالحمید خان بن عبدالحمید (سمت راست) و محمد صبری هلالی خطاط (سمت چپ)
طغرای سلطان عبدالحمید خان بن عبدالحمید (سمت راست) و محمد صبری هلالی خطاط (سمت چپ)
لوگوتایپ فارسی - طغرای سلطان سلیمان یکم
طغرای سلطان سلیمان یکم
لوگوتایپ فارسی - طغرای متعلق به سلطان محمود دوم عثمانی نوشته مصطفی رحیم
طغرای متعلق به سلطان محمود دوم عثمانی نوشته مصطفی رحیم
لوگوتایپ فارسی - آیه “و انّک لعلی خلق عظیم” به خط طغرای ثلث و دیوانی نوشته شیخ عزیز الرّفاعی
آیه “و انّک لعلی خلق عظیم” به خط طغرای ثلث و دیوانی نوشته شیخ عزیز الرّفاعی
لوگوتایپ فارسی - آیه “و فوق کل ذی علم علیم” از سوره یوسف به خط طغرای ثلث
آیه “و فوق کل ذی علم علیم” از سوره یوسف به خط طغرای ثلث

حبیب الله فضائلی در کتاب اطلس خط خود در مورد خط طغرا این گونه نقل می‌کند: »مسلم است که طغرا در آغاز شکل خاصی نداشته و تطور بسیار پیدا کرده تا آن که خطاطان عثمانی به آن صورت خاص بخشیده‌اند و بنابرین اصل می توان هر عنوان و سرلوحه‌ای را که بطرز نقاشی و تزئین و به هر نوع خطی که باشد از کوفی و ثلث و نسخ و نستعلیق و شکسته و دیوانی، بر بالای صفحه‌ای بنگاریم و آن را طغرا یا شبه طغرا بنامیم.« در واقع مرحوم فضائلی تعریفی از آنچه ما امروزه جزء تایپوگرافی محسوبش می‌کنیم را بیان کرده است. بنابرین کاربرد و جنبه‌های گرافیکی خط طغرا به جهت تایپوگرافی و یا طراحی و ساخت لوگوتایپ فارسی بسیار حائز اهمیت است. در تصویر زیر شاهد نمونه‌های خلاقانه‌ای از تایپوگرافی اسلامی و ایرانی هستیم که استاد حبیب‌الله فضائلی آن‌ها را شبه طغرا نامیده است:
1- عبارت “الحمدلله وحده” به خط دیوانی نوشته هاشم محمد
2- عبارت “من صَبَرَ ظَفَرَ” به خط ثلث متعاکس نوشته محمد عزت کرکوکی خطاط معاصر
3- عبارت “بسم الله الرحمن الرحیم” به خط ثلث نوشته حبیب‌الله فضائلی
4- عبارت “المسلم من سلم المسلمون من یده و لسانه” به خط شکسته نستعلیق نوشته حبیب‌الله فضائلی
5- سوره فاتحة الکتاب به خط ثلث در قالب دایره نوشته حامد آمدی
6- عبارت “لافتی الا علی لاسیف الا ذوالفقار” به خط ثلث و متعاکس نوشته حبیب‌الله فضائلی

لوگوتایپ فارسی - نمونه هایی از شبه طغرا یا تایپوگرافی اسلامی و ایرانی
نمونه هایی از شبه طغرا یا تایپوگرافی اسلامی و ایرانی

در تصویر زیر نیز شاهد نمونه‌ای بسیار زیبا از یک شبه طغرا به خط کوفی بنایی هستیم که عبارت “یا علی” به صورت دایره‌ای هشت بار تکرار گشته است. این طرح را استاد غلامرضا راهپیما با الهام از کتیبه‌های کهن ایران ترسیم کرده و در کتاب “از الفبا تا هنر” خود آورده است که نگارنده (امیروحید جعفری) آن را به صورت مشبک و زیر و رو بازسازی کرده‌ام. همچنین مشابه این طرح را مرحوم فضائلی در اطلس خط خود آورده و ترسیم آن را به سید حسین خاتون آبادی نسبت داده است.

لوگوتایپ فارسی - شبه طغرا به خط کوفی بنایی
شبه طغرا به خط کوفی بنایی

خط مثنی (آیینه‌ای، متعاکس، توأمان یا برگردان)

مثنی به معنی دوتایی و جفتی است و این خط به نام‌های دیگر «توأمان»، «برگردان» و نیز خط آیینه‌ای و یا متعاکس به ویژه در میان ترکان معروف است. این خط از گونه‌های تفننی و تزئینی محسوب شده که با استفاده از خط‌های گوناگون مانند کوفی، محقق، ثلث، نسخ، نستعلیق و… حروف مورد نظر را به صورت دوگانه رو در روی و متقابل می‌نوشته‌اند و گاهی هم آن را به شکل چهره و سیمای آدمی یا اشکال دیگر از پرندگان و گیاهان مصور می‌کرده‌اند. این نوع از خط به «خط مجنونی» هم نامیده می‌شده است از آن جا که مجنون رفیقی هراتی به این خط می‌نوشته و اختراع آن را به خود نسبت داده است.

لوگوتایپ فارسی - خط مثنی ثلث به قلم عثمان اوزچای
خط مثنی ثلث به قلم عثمان اوزچای
لوگوتایپ فارسی - عبارت “هوالغنی” و واژه “هو” به قلم عثمان اوزچای به خط مثنی ثلث
عبارت “هوالغنی” و واژه “هو” به قلم عثمان اوزچای به خط مثنی ثلث
لوگوتایپ فارسی - آیه 56 سوره احزاب به قلم فاروق و بخشی از آیه 159 سوره آل عمران“و شاورهم فی الامر” به قلم عثمان اوزچای به خط مثنی ثلث
آیه 56 سوره احزاب به قلم فاروق و بخشی از آیه 159 سوره آل عمران“و شاورهم فی الامر” به قلم عثمان اوزچای به خط مثنی ثلث
لوگوتایپ فارسی - کلام آسمانی “الرحمن علم القرآن” به خط مثنی ثلث به قلم عثمان اوزچای
کلام آسمانی “الرحمن علم القرآن” به خط مثنی ثلث به قلم عثمان اوزچای
لوگوتایپ فارسی - عبارات “یا مغنی و یا کریم یا ودود” به قلم محمد عزیز رفاعی و “یا ودود” به قلم محمد اوزچای به خط مثنی ثلث
عبارات “یا مغنی و یا کریم یا ودود” به قلم محمد عزیز رفاعی و “یا ودود” به قلم محمد اوزچای به خط مثنی ثلث
لوگوتایپ فارسی - عبارت “یا ودود” و واژه “هیچ” به خط مثنی ثلث به قلم داود بکتاش
عبارت “یا ودود” و واژه “هیچ” به خط مثنی ثلث به قلم داود بکتاش
لوگوتایپ فارسی - عبارات “لا اله الا الله” و “لاحول و لاقوة الا بالله” به قلم عثمان اوزچای به خط مثنی ثلث
عبارات “لا اله الا الله” و “لاحول و لاقوة الا بالله” به قلم عثمان اوزچای به خط مثنی ثلث
لوگوتایپ فارسی - عبارات “لا اله الا الله محمد رسول الله” ترسیم محمد طاهر المکی به خط کوفی بنایی متعاکس
عبارات “لا اله الا الله محمد رسول الله” ترسیم محمد طاهر المکی به خط کوفی بنایی متعاکس

خط معما

شیوه‌ای تفننی از خط است که جمله یا عباراتی را در ترکیبی خاص طوری می‌نوشتند که خواندنش مشکل و نیازمند دقت و تفکر باشد و حالتی معماگونه با معنی پوشیده در آن پیدا کند. از انواع خطوط نیز برای شکل‌دهی آن می‌توان استفاده کرد. نکته قابل توجه در شیوه خط معما، پیدا کردن قسمت‌های مشترک حروف و یکی کردن آن‌ها و خلاصه‌سازی عبارت یا کلمه است که خود از تکنیک‌های طراحی نشانه نوشته‌های امروزی محسوب شده و منبعی برای اقتباس جهت طراحی لوگوتایپ‌های فارسی می‌باشد.

لوگوتایپ فارسی - خط معمای نستعلیق به قلم حبیب الله فضائلی با مضمون (ای قمر طلعت و مکی مطلع - مدنی مهد و یمانی برقع)
خط معمای نستعلیق به قلم حبیب‌الله فضائلی با مضمون (ای قمر طلعت و مکی مطلع – مدنی مهد و یمانی برقع)
لوگوتایپ فارسی - خط معمای نستعلیق سمت راست به قلم ملک محمد قزوینی و سمت چپ به قلم حبیب الله فضائلی با مضمون (عزّ من قنع و ذلّ من طمع)
خط معمای نستعلیق سمت راست به قلم ملک محمد قزوینی و سمت چپ به قلم حبیب‌الله فضائلی با مضمون (عزّ من قنع و ذلّ من طمع)

در تصویر زیر نیز نمونه‌های دیگری از خط معمایی را شاهد هستیم:
1- مضمون «صراط علیّ حقّ نمسکه» به خط معما از حبیب‌الله فضائلی
2- مضمون «ای حجت خدا» به خط معمای نستعلیق از حبیب‌الله فضائلی
3- مضمون «واصبر لحکم ربّک» به خط معمای ثلث و دیوانی به صورت متعاکس از محمد عزت کرکوکی
4- مضمون «من مشتعل عشق علیّم چکنم» به خط معمای نستعلیق و به شیوه مسلسل از حبیب‌الله فضائلی
5- مضمون «محمد رسول الله» به خط معمای کوفی و به صورت دایره‌وار از محمد عزت کرکوکی

لوگوتایپ فارسی - نمونه های دیگری از خط معما
نمونه‌های دیگری از خط معما

خط مُشَکِّل

به گونه‌ای از خطاطی گویند که در آن کلمه یا عبارتی را در قالب صورت یا شکل انسان، پرندگان، حیوانات، درختان، یا اشکال هندسی دیگر می‌نوشته‌اند. بعضی از این خطوط مانند طغرا، توأمان و امثالهم در زمینه‌های دیوانی (دستگاه‌های اداری حکومتی) و یا علوم غریبه استفاده می‌شده و بعضی هم صرفا جنبه تزئینی داشته‌است. این خط همانند نقاشی خط در روزگار ما شناخته می‌شده است که از نمونه‌های آن می‌توان به مرغ بسم‌الله اشاره کرد. تصاویر زیر مرغ بسم‌الله‌هایی هستند از خطاطان دوره صفوی تا دوره معاصر که توسط هنرمندان سایت کانون هنر شیعی بازسازی شده‌اند:

لوگوتایپ فارسی - مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل ثلث دوره صفوی
مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل ثلث دوره صفوی
لوگوتایپ فارسی - مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل ثلث دوره قاجار به قلم محمد‌رحیم همدانی
مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل ثلث دوره قاجار به قلم محمد‌رحیم همدانی
لوگوتایپ فارسی - مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل منسوب به میرعماد الحسنی دوره قاجار
مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل منسوب به میرعماد الحسنی دوره قاجار
لوگوتایپ فارسی - مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل به قلم محمدعلی خیارجی دوره صفوی
مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل به قلم محمدعلی خیارجی دوره صفوی
لوگوتایپ فارسی - مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل به قلم رضا مافی دوره معاصر
مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل به قلم رضا مافی دوره معاصر
لوگوتایپ فارسی - مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل به قلم اسرافیل شیرچی دوره معاصر
مرغ بسم‌الله خط مُشَکّل به قلم اسرافیل شیرچی دوره معاصر

شیر مشهورترین نقشی است که در خط مُشَکِّل به نشان از لقب حضرت علی علیه السلام با عنوان اسدالله (شیر‌خدا) ترسیم شده است.

لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب...” قرن سیزده قمری
خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب…” قرن سیزده قمری
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب...” سمت چپ اثر محمود نیشابوری
خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب…” سمت چپ اثر محمود نیشابوری
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش شیر، مضمون سمت راست “علی ابن ابی طالب رضی الله تعالی عنه و کرم وجهه”
خط مُشَکّل نقش شیر، مضمون سمت راست “علی ابن ابی طالب رضی الله تعالی عنه و کرم وجهه”
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب...” اثر هانی شرار
خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب…” اثر هانی شرار
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب...” اثر هانی شرار
خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب…” اثر هانی شرار
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب...” اثر هانی شرار
خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب…” اثر هانی شرار
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب...” اثر هانی شرار
خط مُشَکّل نقش شیر با مضمون “ناد علیا مظهر العجائب…” اثر هانی شرار
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش شیر در آثار هانی شرار
خط مُشَکّل نقش شیر در آثار هانی شرار

نقش لک‌لک نیز که در ترکیه پرنده‌ای عرفانی محسوب شده و طوطی که نشانه شیرین سخنی، سبز بودن و ارتباط با بهشت است، در ترسیم جملات مذهبی استفاده شده است. همچنین نقش معروف دیگر که «قایق رستگاری» یا کشتی نجات نامیده می‌شود و ترسیمی از آیه 285 سوره بقره است که به شکل قایق طراحی شده و حروف «واو» در نقش پاروی قایق ترسیم شده‌اند.

لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش قایق رستگاری با مضمون “امنت بالله و ملائکته و...”
خط مُشَکّل نقش قایق رستگاری با مضمون “امنت بالله و ملائکته و…”

در تصاویر زیر نیز نمونه‌های زیبا و خلاقانه دیگری از خط مُشَکِّل را شاهد هستیم که در قالب انواع موجودات و اجسام دیگر ترسیم شده‌اند:

لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش انسان
خط مُشَکّل نقش انسان
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش چهره انسان
خط مُشَکّل نقش چهره انسان
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش خروس و سرو اثر محمدحسین مشکین‌قلم اصفهانی
خط مُشَکّل نقش خروس و سرو اثر محمدحسین مشکین‌قلم اصفهانی
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش پرندگان دیگر از جمله شاهین
خط مُشَکّل نقش پرندگان دیگر از جمله شاهین
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش اسب
خط مُشَکّل نقش اسب
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش صراحی با مضمون “و ما شاء الله”
خط مُشَکّل نقش صراحی با مضمون “و ما شاء الله”
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش گل و گلدان
خط مُشَکّل نقش گل و گلدان
لوگوتایپ فارسی - خط مُشَکّل نقش میوه
خط مُشَکّل نقش میوه
لوگوتایپ فارسی - نمونه های دیگر از خط مُشَکّل
نمونه های دیگر از خط مُشَکّل

نمونه لوگوتایپ‌های طراحی شده بر مبنای خط مُشَکِّل

تنوع و خلاقیت موجود در نمونه‌های متعدد خطوط مُشَکِّل، نشان از قدرت بصری بالا و ظرفیت‌های فوق‌العاده خطوط اسلامی برای استفاده در تایپوگرافی و از جمله طراحی لوگوتایپ دارد. در طراحی لوگوتایپ‌های زیر که توسط استاد مسعود نجابتی و استاد مرتضی ممیز انجام شده است، می‌توان الگوگیری و یا الهام از خطوط مُشَکِّل را ملاحظه نمود.

لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگوتایپ حسینیه باب‌الحوائج با بهره‌گیری از خط مُشَکّل
طراحی لوگوتایپ حسینیه باب‌الحوائج با بهره‌گیری از خط مُشَکّل
لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگو مسجد مقدس جمکران و لوگوتایپ هزار و دویستمین سال تولد فارابی به شیوه خط مُشَکّل
طراحی لوگو مسجد مقدس جمکران و لوگوتایپ هزار و دویستمین سال تولد فارابی به شیوه خط مُشَکّل
لوگوتایپ فارسی - طراحی لوگو کانون هنر شیعی و مؤسسه فرهنگی هنری بوی سیب حسینی بر مبنای خط مُشَکّل
طراحی لوگو کانون هنر شیعی و مؤسسه فرهنگی هنری بوی سیب حسینی بر مبنای خط مُشَکّل

خط گلزار

خط گلزار نیز شیوه‌ای از خوشنویسی ترکیب شده با نقاشی است. در این شیوه، خطی جلی (درشت) را نوشته و محدوده فضای داخلی حروف نسبتا بزرگ را با نقش‌های گوناگون تزئینی پر می‌کردند که شامل طرح‌های گلدار، الگوهای هندسی، صحنه‌های شکار، چهره‌ها، نقوش ظریف مثل مینیاتور یا گل و مرغ، خطوط کوچکتر و نقوش دیگر می‌شود. گاهی هم اطراف حروف را با همین تزئینات می‌آراسته‌اند. بیشترین خطی که به عنوان گلزار استفاده می‌شده، نستعلیق بوده است. این شیوه در دوره‌های مختلف تیموری، صفوی، قاجار و همچنین معاصر هنرمندانی داشته و آثار زیبایی به این سبک خلق شده است.

لوگوتایپ فارسی - خط گلزار اثر حسن زرین قلم
خط گلزار اثر حسن زرین قلم
لوگوتایپ فارسی - نمای نزدیک از تابلو خط گلزار اثر حسن زرین قلم
نمای نزدیک از تابلو خط گلزار اثر حسن زرین قلم
لوگوتایپ فارسی - خط گلزار اثر ملک محمد قزوینی
خط گلزار اثر ملک محمد قزوینی
لوگوتایپ فارسی - خط گلزار اثر ملک محمد قزوینی
خط گلزار اثر ملک محمد قزوینی
لوگوتایپ فارسی - خط گلزار اثر ملک محمد قزوینی
خط گلزار اثر ملک محمد قزوینی

خط تاج یا حروف التاج

روشی جدید و تفننی از خط نسخ است که در آن بعضی حروف نخست هر کلمه یا بخش را داخل نقشی از تاج می‌گذاردند و داستان پیدایش آن نیز بر‌می‌گردد به خواست پادشاه مصر، ملک احمد فؤاد اول که می‌خواست مشابه حروف لاتین که حرف اول کلمات را برای جلب توجه خواننده در اول سطرها و یا نام‌های خاص به صورت بزرگ (Capital ) می‌نوشتند، نمونه‌هایی نیز در خط رقعه و نسخ بدون این که ریخت فعلی این خطوط تغییر کند، به وجود بیاورد که طرح خطاط مشهور مصر، محمد افندی مقبول واقع شد و این خط به خط تاج یا حروف تاج معروف گردید.

لوگوتایپ فارسی - خط نسخ تاج عبارت “سلام علیکم طبتم فدخلوها خلدین”
خط نسخ تاج عبارت “سلام علیکم طبتم فدخلوها خلدین”
لوگوتایپ فارسی - حروف و اتصالات خط تاج
حروف و اتصالات خط تاج

خط زلف عروس

گونه‌ای از خطوط تزئینی بوده که شکل پایانی حروفش مثل زلف آراسته عروسان دارای حلقه‌ها و پیچ و تاب‌های خاص بوده است. خط زلف عروس از خط نستعلیق به عنوان خط اصلی کمک گرفته و خط ریحانی به عنوان خطی ظریف و نازک در ابتدا و انتهای حروف نستعلیق به شکل زلف و گیسوی نوعروسان جلوه‌گر شده است. این خط دارای خطوطی ضخیم بوده و الحاقات گلدسته مانندی شبیه حلقه با فرهای بسیار کوچک در آن خودنمایی می‌کند.

لوگوتایپ فارسی - نمونه‌ای از خط زلف عروس
نمونه‌ای از خط زلف عروس

در خطی که در تصویر ملاحظه می شود بعضی از حروف مثل حرف «ن» در کلمه «جهان» و «جان» از خط شکسته الهام گرفته شده ولی بیشتر مواردی که در گذشته از این خط مشاهده شده، تلفیق و آمیزشی از خط ریحان و نستعلیق است. این خط به دلیل نداشتن پیشینه قابل دفاع به عنوان طرحی تفننی در روزگاری کوتاه ظاهر شده و پس از آن به فراموشی سپرده شده است. آثار قابل توجهی هم از این خط در کتب و موزه‌ها مشاهده نمی‌شود.

خط سنبلی

خط سنبلی که از کلمه سنبل گرفته شده است توسط شخصی به نام عارف حکمت ابن الحافظ در سال 1914 میلادی ابداع شد. این خط که ترکیبی از خط دیوانی و خط سیاقت است برای مدت کوتاهی در بخشی از حوزه ترکان عثمانی (قسطنطنیه) نوشته می‌شده که قابل پیروی و رواج نبوده و پس از آن از یاد رفته است.

لوگوتایپ فارسی - حروف خط سنبلی
حروف خط سنبلی
لوگوتایپ فارسی - حروف خط سنبلی
حروف خط سنبلی
لوگوتایپ فارسی - آثاری به خط سنبلی
آثاری به خط سنبلی

تقسیمات و نسبت‌های طلایی در خوشنویسی که در طراحی لوگو و لوگوتایپ نیز استفاده می‌شوند

در پس زیبایی‌های موجود در طبیعت، هماهنگی‌ها و تناسباتی بر مبنای ریاضی کشف شده است که به نام‌هایی همچون نسبت طلایی (Golden Ratio)، نسبت الهی (Divine Section)، تناسب طلایی (Golden Proportion)، و… معروف شده است. مغز ما به صورت ناخودآگاه جذب اشیاء و تصاویر حاوی این تناسبات شده و از زیبایی آن لذت می‌برد. بنابر فرمول تقسیم طلایی، بر یک پاره خط abc از تقسیم قسمت کوچکتر به قسمت بزرگتر عدد 1/618 به دست می‌آید و این زیباترین و مناسب‌ترین نقطه‌ای است که بر روی یک پاره خط AB می‌توان یافت. لئوناردو پیسا مجموعه‌ای از اعداد با تقسیمات طلایی را گرد آورد و بسیاری مثال‌ها را در طبیعت یافت، مانند گل آفتاب‌گردان که نمایشی از تناسب اعداد در تقسیمات طلایی است. لوکوربوزیه معمار معروف مدرنیست فرانسه، این تقسیمات را در اندام انسان به دست آورد و آن را مدولار خواند.

لوگوتایپ فارسی - فرمول تقسیم طلایی روی یک پاره خط
فرمول تقسیم طلایی روی یک پاره‌خط
لوگوتایپ فارسی - تناسبات طلایی در گل آفتابگردان
تناسبات طلایی در گل آفتابگردان

در آثار خوشنویسی اسلامی نیز، خوشنویسان به صورت ناخودآگاه این تناسبات را رعایت کرده‌اند. خوشنویس معاصر، جواد بختیاری، تقسیمات طلایی را در خوشنویسی خط نستعلیق در آثار اساتید برجسته، از جمله عمادالدین حسنی یا میرعماد، از خوشنویسان دوره صفویه و در آثار سلطان علی مشهدی و میرزا غلام‌رضا اصفهانی، که آثارشان جزء برجسته‌ترین آثار خوشنویسی ایران است، یافته است. استفاده از تناسبات طلایی در طراحی لوگوها و خصوصا لوگوتایپ‌های فارسی که بر پایه خوشنویسی و خطوط ایرانی و اسلامی استوار است، عامل مهمی در افزایش زیبایی و جذابیت بصری آن‌ها خواهد داشت.

لوگوتایپ فارسی - تناسبات و تقسیمات طلایی در حروف خط نستعلیق
تناسبات و تقسیمات طلایی در حروف خط نستعلیق

فواید و امتیازات طراحی لوگوتایپ برای برند در چیست؟

اولین و شاید مهمترین مسئله، جلوگیری از شباهت به لوگوهای دیگر و یا کپی بودن و کپی شدن لوگو است (امری که امروزه زیاد به چشم می‌خورد) یا حداقل می‌توان گفت که احتمال این امر بسیار پایین می‌آید. در لوگوتایپ به دلیل این که طراحی باید بر روی یک نام مشخص انجام شود، امکان رسیدن به اندیشه‌های تصویری مشابه محدود شده و دسترسی به آرشیو فراوان لوگوهای تصویری آماده کاربردی نخواهد داشت.
برتری دیگر لوگوتایپ، سرعت بیشتر در معرفی برند است. چرا که مخاطب و بیننده همزمان با دریافت هویت برند، عنوان آن را نیز در ذهن می‌سپارد که به دلیل همین ویژگی نیز لوگوتایپ انتخاب مناسبی برای برندهایی است که تازه پا به عرصه فعالیت گذاشته‌اند و نیاز به سرعت بیشتر در دیده شدن و نشستن در ذهن مخاطب خود دارند.

ویژگی‌های لازم برای طراحی لوگوتایپ فارسی زیبا، استاندارد و حرفه‌ای چیست؟

اگر به سراغ یادگیری زبان دومی رفته باشید حتما این جمله را از زبان استاد آن زبان شنیده‌اید که اگر می‌خواهی انگلیسی، عربی، اسپانیولی یا… حرف بزنی، ابتدا باید بتوانی به آن زبان فکر کنی! درک و شناخت خوشنویسی اسلامی و ایرانی با توجه به ویژگی‌ها و ارزش‌های بصری فوق‌العاده آن که هم به لحاظ جایگاه رفیعش و هم به لحاظ ساختاری قابل مقایسه با خوشنویسی یا کالیگرافی غربی نیست، مبنا و لازمه طراحی نشانه‌نوشته و لوگوتایپ فارسی است. به نظر شما آیا می‌توان لباس کودکی را بر تن انسانی بالغ، باوقار و متشخص کرد؟ کار با حروف فارسی نیز بدون این درک و شناخت، نتایج خنده‌دار و غیر قابل قبولی را رقم زده است که سفارش دهنده و طراح را به استفاده از حروف لاتین در طراحی برای مخاطب ایرانی کشانده است!
از دیگر شروط و موارد تخصصی لازم در امر طراحی لوگوهای نوشتاری و لوگوتایپ‌های فارسی، یکی داشتن مهارت و دیگری دید گرافیکی است. داشتن مهارت همانند خوشنویسان که مشق فراوان سرلوحه کارشان است، امری یک شبه نبوده و ممارست زیاد می‌طلبد. برخورداری از دید گرافیکی نیز با تحصیل علم گرافیک، مطالعه تصویری و البته تمرین و زحمت زیاد حاصل می‌شود.

استفاده از لوگوتایپ انگلیسی بهتر است یا لوگوتایپ فارسی؟

بستر فعالیت برند شما و زبان مخاطبتان تعیین کننده جواب این سوال است. محصول و یا خدمات شما باید به زبان مخاطبتان به او معرفی گردد تا به راحتی حرف شما را فهمیده و با شما ارتباط برقرار کند. اگر حوزه فعالیت برند فراتر از مرزهای داخلیست و برند هم در داخل ایران و هم به صورت بین‌المللی ارائه و یا صادرات دارد، می توان برای آن طراحی لوگوتایپ دوزبانه انجام داد، یکی به زبان فارسی و دیگری به زبان انگلیسی یا زبان کشور مورد نظر که در عین حال هر دو از اسلوب یکسان در طراحی بهره ببرند.

نرم‌افزارهای مورد استفاده در طراحی لوگو و لوگو تایپ فارسی

نرم‌افزارها ابزار‌ها و فناوری‌های نوینی هستند که روند طراحی را تسهیل کرده و سرعت کار را بالا می‌برند. گرچه امروزه تسلط و مهارت در استفاده از نرم‌افزارها امری ضروریست ولی صرف یادگیری یک یا چند نرم‌افزار کسی را طراح نمی‌کند و برای طراحی لوگو و لوگوتایپ ابتدا شناخت و فراگیری اصول و مواردی که قبلا شرح آن رفت، ضروری می‌باشد.

لوگوتایپ فارسی - نرم‌افزارهای مورد استفاده در طراحی لوگو و لوگوتایپ
نرم‌افزارهای مورد استفاده در طراحی لوگو و لوگوتایپ

تصاویر در رایانه به دو فرمت کلی طراحی و ارائه می‌شوند. یکی بر پایه پیکسل که اصطلاحا به تصاویر نقشه‌بیتی (Bitmap) معروفند و دیگری تصاویر شکل گرفته بر پایه ریاضی که به آن تصاویر برداری (Vector) می‌گویند. مناسب‌ترین و بهترین نرم‌افزارها برای طراحی لوگو و لوگوتایپ، نرم‌افزارهای برداری هستند. نرم‌افزارهای زیر هر یک قابلیت طراحی برداری یا نقشه بیتی را به تنهایی و یا به صورت ترکیبی دارا بوده و پر‌استفاده‌ترین‌ها در میان طراحان به حساب می‌آیند:

  • کورل دراو CorelDRAW
  • ادوبی ایلوستریتور Adobe Illustrator
  • اینک اسکیپ Inkscape
  • افینیتی دیزاینر Affinity Designer
  • ادوبی فوتوشاپ Adobe Photoshop
  • گیمپ Gimp

نرم‌افزارها و سایت‌های ساخت لوگو آنلاین رایگان و طراحی لوگوتایپ فارسی ارزان قیمت

این نرم‌افزارها و سایت‌های طراحی لوگو رایگان که در آن‌ها تبلیغات فونت لایه باز طراحی لوگو و یا طرح لایه باز طراحی لوگو تایپ نیز ارائه می شود، حاوی آرشیوی از انواع کلیپ‌آرت‌ها و تصاویر وکتور آماده در اینترنت هستند که بر اساس موضوعات و مشاغل مختلف طبقه‌بندی شده‌اند. شیوه کار آن‌ها به گونه‌ای است که وقتی شما اطلاعات مربوط به حوزه فعالیت و کسب و کارتان را وارد می‌کنید، به صورت اتوماتیک یا خودکار، یکی از این تصاویر مربوطه را انتخاب کرده و با فونتی انگلیسی (شاید هم فارسی) مخلوط کرده و به عنوان لوگو یا لوگوتایپ به شما ارائه خواهند داد. طبیعتا انتظار طراحی کردن و ارائه طرحی خلاقانه و مناسب از آن‌ها (اگر این مقاله را تا اینجا خوانده باشید) به شوخی و مزاح شبیه است. در هر صورت امتحانش رایگان است.
این قضیه در مورد سایت‌های ارائه دهنده خدمات طراحی لوگو و لوگوتایپ رایگان نیز، داستانی مشابه دارد. از قدیم گفته‌اند هیچ ارزانی بی‌حکمت نیست، چه رسد به رایگانش!

استفاده از لوگو تایپ فارسی مناسب چه فعالیت‌ها، برندها و مشاغلی است؟

به طور کلی تمام فعالیت‌ها و کسب و کارهایی که دارای مخاطب فارسی زبان بوده و قصد دارند خدمات و محصولاتشان را به مشتریان و مخاطبان ایرانی ارائه کنند، می‌توانند از لوگوتایپ فارسی استفاده کنند. برخی از حوزه‌ها و بسترهایی که لوگوتایپ فارسی در آن‌ها حضور مؤثری خواهد داشت، به شرح زیر هستند:

  • طراحی لوگوتایپ فارسی برای انواع برندها، محصولات و خدمات تجاری، فرهنگی، مذهبی، سیاسی و…
  • طراحی لوگوتایپ نام و اسم شخصی افراد برای فعالیت‌های شخص محور
  • طراحی لوگوی نوشتاری فارسی برای عنوان کتاب‌ها، فیلم‌ها، آلبوم یا ترک‌های موسیقی و یا نام روزنامه‌ها و سرلوحه مجلات و هفته‌نامه‌ها.
  • طراحی لوگوتایپ فارسی برای پروفایل شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها
  • طراحی لوگوتایپ فارسی برای پروفایل شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها مانند اینستاگرام، واتساپ، تلگرام، روبیکا، ایتا و…
  • طراحی لوگوی نوشتاری فارسی برای انواع مشاغل خرد و کارگاه های کوچک نظیر لوگوی عکاسی، لوگوی آرایشگاه زنانه و مردانه، لوگو پوست و مو و کاشت ناخن، لوگوی داروخانه و دندان‌پزشکی، لوگو کفش و لباس و پوشاک، لوگوی کافه و رستوران سنتی و مدرن، لوگو فست‌فود، لوگو مدارس و موسسات آموزشی، لوگو چرم، لوگو وکالت و خدمات قضایی، لوگوی صنایع دستی، لوگوی کافی‌نت، لوگو نمایشگاه ماشین، لوگو مشاور املاک، لوگو موسسه خیریه، لوگو طلا‌فروشی، جواهرات و زیور‌آلات، لوگوی قالیشویی، لوگو آژانس‌های مسافرتی و خدمات زیارتی، لوگو برای کلینیک زیبایی و…

باز طراحی لوگو تایپ فارسی

همانطور که انواع لوگو پس از مدتی و گذشت سالیانی از عمر برند نیاز به ریدیزاین یا بازطراحی پیدا می کند، باز طراحی لوگو تایپ فارسی نیز برای برندهای ایرانی امری اجتناب ناپذیر است که باید بر اساس نیازها و سلایق روز صورت پذیرفته و افزایش سطح سواد بصری مخاطب و تغییر انتظارات او مد نظر قرار بگیرد.

3

دیدگاه

شنیدن دیدگاه‌ها و انتقادات شما برای ما ارزشمند است.

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *